Tisdag 27 oktober 2015

Teaterpremiär i Götene

Pjäsen Bernardas Hus, av Lorca, spelas på teaterscenen i Götene Centrumhus den 5 - 7 november.

Torsdagen den 5 november har Leifs Teater premiär på Bernardas Hus, av Federico García Lorca. Den spelas under tre kvällar, den 5, 6 o 7 november. Biljetterna förhandsbokas via Götene Kommuns växel Ev överblivna biljetter köps vid entrén.

Pjäsen handlar om människornas eviga frågor om kärlek, liv och död, om förtrycket och den fundamentalism Lorca fann i det spanska samhället, och i familjerna.Bernardas hus utspelar sig i en spansk by, på 30-talet. Änkan Bernarda, håller sina fem döttrar under sträng uppsikt, och kräver absolut lydnad. Hon håller tillbaka deras livsglädje, enligt principen: "Vad skulle grannarna säga?" Hos döttrarna finns en jäsande längtan efter kärlek, efter en man, vilket Bernarda förnekar.

Bernardas rädsla för skvaller i byn är påtaglig, liksom, avundsjukan, svartsjukan och en livsförnekelse som också förmedlas till döttrarna. Begreppet mobbing, kan mycket väl appliceras på den omtumlande pjäsen, denna gång med tragiska konsekvenser.Lorca var en av de mest kända spanska dramatikerna, under 20-30-talen, men mördades av Francos knektar i augusti 1936, i början av spanska inbördeskriget. Högersidan anklagade honom för att vara rojo, ("röd").
Dessförinnan hade han skrivit några dramer som blivit klassiker: Blodsbröllop, Yerma och Bernardas Hus, som kom ut samma år han dödades, 1936.

Teaterverksamheten i Götene började för några år sedan som en studiecirkel i Vuxenskolan, med namnet "Vi gör teater", under Leif Olssons ledning. Teaterlektioner, övningar och improvisationer ledde så småningom till offentliga framföranden av Shakespeare, av historiska scener och improvisationsteater, och kursverksamheten döptes till Leifs Teater. Ett tjugotal deltagare kommer från Götene, Skara, Skövde, Lidköping o Mariestad. Bernardas Hus är en stor pjäs, ett eldprov för teaterlokalen liksom för ensemblen har pågått sedan 2014. Tolv kvinnor medverkar i pjäsen, som regisseras av Leif Olsson.