Måndag 26 oktober 2015

Herman är Årets polishund 2015

Fyraåriga Herman von den Sennequellen har utnämnts till Årets Polishund 2015. Herman arbetar som patrullhund tillsammans med sin förare Petter Fransson, 41, inom polisområdet Storgöteborg och har varit en viktig del i den särskilda satsningen Trygg i Göteborg.

Herman härstammar från en uppfödning inom polismyndigheten i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen, som inriktat sig på belgiska vallhundar. Petter Fransson hade läst en artikel om uppfödningen i tidningen Polishunden och blivit intresserad när det var dags att se sig om efter en ersättare till hans dåvarande tjänstehund Ulli. På den tyska polismyndigheten fanns också en tjänsteman vid namn Herman, som var Sverige-vän och intresserad av det svenska polisväsendet. Petter åkte ner och hämtade hem sin 8-veckors valp som fick namnet Herman efter den tyska kollegan.Vid 18 månaders ålder gjorde Herman den svenska polisens lämplighetstest och gick sedan i tjänst.

På frågan vad som gör Herman till en så bra polishund lyfter Petter fram hans nyfikenhet och intresse för mänsklig vittring.

– Redan som valp kom han ut i trädgården och nosade i de spår som jag gjort tidigare, berättar Petter.

– Sedan är han inte överdrivet intresserad av människor, vilket jag ser som en tillgång i arbetet som patrullhund, säger Petter. Han hälsar och kan ta emot en klapp men sen är det bra och då vill han fortsätta att arbeta.

– Hemma i familjen är han go' och följsam, vilket jag tror beror på att vi lade ner mycket tid på att bygga relationer när han var valp.

Herman arbetar bland annat inom satsningen Trygg i Göteborg, som syftar till att få stopp på den grova organiserade brottsligheten. Han är patrullhund med tilläggsdressyr för vapen- och narkotikasök.

En minnesvärd insats som både juryn och Petter lyfter fram är när Herman fann en 3-årig pojke som varit försvunnen i en och en halv timme. Herman fann honom sovande i ett vindskydd.

– När jag såg det där lilla knytet så kände jag att all den träning vi lagt ner tillsammns varit värt det, säger Petter. När vi väckte pojken blev han först rädd när han såg mig och Herman men sedan blev han glad när han upptäckte polishelikoptern, berättar Petter.

Årets polishund utses av en jury med representanter från Svenska Kennelklubben, Polisen och Polisens Hundförarförbund. Se juryns motivering nedan.

Herman och Petter Fransson kan ses på Stockholm Hundmässa lördagen den 12 december på Stockholmsmässan i Älvsjö. Priset ett resestipendium på 20 000 kr för Petter och ett smaskigt ben och en skön säng från Biabädden till Herman. På Stockholm Hundmässa kommer även Årets narkotikasökhund, Årets bragdhund och Årets sociala tjänstehund att få ta emot pris.

Juryns motivering

Juryn har vid sammanträde den 21 oktober 2015 utsett polishunden Herman von den Sennequellen till Årets polishund.

Under nomineringsperioden 2014/2015 har Herman med sin förare Petter Fransson på ett avgörande sätt bidragit till att rädda livet på en 3-årig pojke. Därutöver har patrullen på ett påtagligt sätt bidragit till många lyckade ingripanden inom polisens satsning mot den grova organiserade brottsligheten. Patrullen har vid ett flertal insatser gjort fynd och beslag av en betydande mängd narkotika och vapen. Hunden Herman har under nomineringsperioden lokaliserat bl.a. ca 20 kg amfetamin, 11 kg marijuana/hasch, 11 pistoler/revolvrar samt 3 automatvapen.

Juryn har fäst särskild uppmärksamhet vid Petters metod att arbeta underrättelsebaserat. Vidare har Petters föredömliga sätt att avrapportera starkt bidragit till att det fortsatta utredningsarbetet har blivit framgångsrikt.

Särskilt imponerande är det följsamma sätt på vilket föraren har arbetat, vilket har gjort att hunden blivit en viktig och betydande del i den särskilda satsningen Trygg Göteborg.

Juryn bestod av Brith Andersson, Svenska kennelklubben, Klas Friberg, Polismyndigheten och Magnus Söderberg, Polisens Hundförarenhet.


Pressmeddelande från: Svenska kennelklubben