Torsdag 22 oktober 2015

George Orwells 1984 i skrämmande aktuell tappning

Storebror ser dig. Få romaner har som George Orwells 1984 präglat vårt språk och vår syn på samtiden. 2015 lämnar vi digitala fotspår överallt, som registreras och övervakas. I denna nya spännande dramatisering av Robert Icke och Duncan Macmillan känns Orwells moderna klassiker hisnande aktuell. 1984 kommer till Vara Konserthus den 10 november.

När Robert Icke och Duncan Macmillans dramatisering av 1984 hade premiär i London 2014 gjorde den omedelbart succé. När nu Riksteatern tar sig an verket, i regi av hyllade regissören Sara Giese och i översättning av Stefan Linberg, blir resultatet en skrämmande aktuell, multimedial uppsättning. Helt enkelt 1984 som vi aldrig för sett den.

– Det handlar om motstånd. Hur gör man motstånd i en värld där de som sitter på den verkliga makten är onåbara och "tankepolisen" sitter i ditt eget huvud? I 1984 är människorna självcensurerande, lyckliga medborgare. Den tysta acceptans som blir en följd av övervakningssamhället känns bekant. Plussar man på de bruna vindar som drar över Europa känns Orwells framtidsscenario tänkbart, säger Sara Giese.

Om 1984:

Winston arbetar på Sanningsministeriet. Han raderar information. Allt som inte passar partiet raderas – även människor. Egna tankar, minnen och känslor är förbjudna och Storebror ser allt. Men Winston minns. Och Winston känner. Han påbörjar en förbjuden dagbok. Och träffar Julia. Tillsammans är de beredda att göra vad som helst för att krossa Storebror. 1984 produceras i samarbete med Östgötateatern.

Medverkande: Winston: Peter Jansson, Julia: Karin Franz Körlof, O'Brien: Roger Storm, Parsons: David Lenneman, Mrs Parsons: Caroline Harrysson, Charrington: Maria Selbing, Symes: Sandra Huldt, Martin: Ashkan Ghods.


Pressmeddelande från: Vara Konserthus