Tisdag 20 oktober 2015


Kerstin och Jan Friberg från Lidköping, besökte fototräffen och gav tre fotografier från början av 1900-talet

Fototräffen på Kinnekulle lockade många

Helgens fototräff som anordnades av Kinnekulle Hembygdsföreningen lockade några 100-tal besökare. Under lördagseftermiddagen kom många långväga besökare bl.a. från Strömstad, Söderköping och Täby, släktforskare och andra som hade anor från bygden.

På söndagseftermiddag kom Kerstin och Jan Friberg från Lidköping. Kerstin som har anor från Kinnekulle hade med sig tre gamla fotografier från början av 1900-tal, dessa skänktes till hembygdsföreningens bildarkiv. Kerstin berättade att hon flyttade mycket under sin uppväxt och på så sätt fick hon byta skola och skolkamrater vid många tillfällen, hon tycket att det alltid var spännande att få nya upplevelser och nya vänner. Hennes syster hyste inte samma nyfikenhet inför dessa skolbyten som Kerstin. Fadern jobbade i stenindustri och så småningom sadlade han om och blev bonde då arrenderades olika gårdar. Det var vanligt att man flyttade och bytte arrendegårdar för att få ett bra avtal.

Temat för fototräffen var "Turism" under helgen fanns Anna Lokrantz på plats och berättade om turismen mm, ett antal besökare passade även på att köpa den nysläppta boken "Lustresande och bärsöndagar" och fick den även signerad. Boken är ett fantastisk dokument över turismen på Kinnekulle från förr och nu.

I köket gick våffeljärnen varma, stundtals var hela kaffeserveringen full med gäster. Att fototräffarna är höstevent som många väntar till under året är uppenbar. Fototräffarna som en gång anordnades för att få in bilder från bygden har blivit "Träffar" dit människor söker sig för att träffa människor och få en nostalgisk stund tillsammans.

Text: Lena Brodin
Bild: Freddie Wendin