Onsdag 14 oktober 2015

Svarthalkan – en osynlig fälla på vägen

Det hörs riktigt på namnet att ”svarthalka” är någonting förrädiskt. Och det är precis vad det är. Det handlar om höstens första frosthalka som ofta kommer som en överraskning för många trafikanter, eftersom den är mycket svår att se. Renault Försäkring ger dig tips om hur du bäst undviker risken för halka under vinterhalvåret.

Vanligtvis ser vi oregelbundna skiftningar i såväl väder som temperatur under perioden oktober-april. Det innebär en ökad risk för dig som bilförare då du kör på osäkra underlag som exempelvis snö, is och modd. Det gäller även att vara extra försiktig när den första halkan slår till då den är både oförutsägbar och svår att förutspå.

– Den första halkan är förrädisk eftersom den kommer blixtsnabbt. Väghållarna mäter regelbundet väderförhållandena och vet i förväg att halkan är på väg, men de kan ofta inte börja bekämpa den förrän den uppstått. Det gör att föraren ofta överraskas av halkan, säger Alexandra Giers, Renault Försäkring.

Den allra svåraste typen av halka anses vara den s.k. svarta halkan som vanligtvis uppstår när underkylt regn eller kraftig dimma träffar en kall markyta. Dropparna flyter ut till en slät vätskefilm som sedan fryser till en extremt hal hinna på vägbanan. Till skillnad från snö och andra typer av isväglag, innehåller denna ishinna minimalt med luftbubblor vilket gör den genomskinlig och mycket svår att upptäcka. Så halkan är egentligen inte svart i sig, det är den underliggande vägbanan som gör att den upplevs som ”svart”.

Även om svarthalkan är svår att förutse finns det trots det tecken på när och var svarthalkan är på gång. Till detta kommer de, vid den här tiden på året, alltid lika aktuella och så viktiga råden att hålla koll på väderprognosen och sätta på vinterdäck i tid. Att respektera hastighetsbegränsningarna och att hålla avstånden till framförvarande bilar är viktigt året runt, men extra angeläget när det finns risk för halka.

– Vi tror på kunskap för att hjälpa våra kunder. Genom att dela med oss av information, t.ex. om hur man kan minska risken för halkolyckor, kan vi på Renault Försäkring bidra till att göra deras bilägande bekvämare och tryggare, avslutar Alexandra Giers.

Så här undviker du att överraskas av svarthalka:Pressmeddelande från: Renault Försäkring