Onsdag 7 oktober 2015

Västtrafik satsar på fler reflexsnurror i Skaraborg

När det är mörkt ute blir det svårare att se varandra i trafiken. Därför sätter Västtrafik nu upp ytterligare 60 reflexsnurror på hållplatser runtom i Skaraborg. Ungefär 200 hållplatser kommer därmed vara utrustade med reflexer som hjälper kunderna att synas när bussen närmar sig.

En reflexsnurra är ett hjul som avger en reflex när man snurrar på den. Genom att montera dem på busshållplatser kan resenärer använda dem för att underlätta för bussförare att se dem och stanna vid hållplatsen. Nu har Västtrafik beslutat att sätta upp ytterligare 60 reflexsnurror i Skaraborg.

– Det gör att det inom kort kommer att finnas ungefär 200 reflexsnurror runt om i Skaraborg. Reflexsnurror är en otroligt bra uppfinning som gör att kunden kan vara säker på att bli sedd även när mörkret fallit på, säger André Sellén, trafikchef på Nobina Skaraborg.

Hållplatserna har valts ut med hjälp av förare på trafikföretaget Nobina, som identifierat hållplatser där det är extra svårt att se kunderna från långt håll. Exempel på hållplatser där det just nu sätts upp reflexsnurror:

Nyligen gjordes även ett utskick till skolorna via kommunerna i regionen, för att ytterligare betona vikten av att hjälpas åt och visa sig i trafiken.

Nyttan av att synas i trafiken

För att vara säker på att bli sedd så är det även bra att ha en reflex fäst på sina kläder. En människa med reflex syns på 125 meter – hela 105 meter längre än en person utan. Om man inte har en reflex, eller om man befinner sig på en hållplats utan reflexsnurra, så är det bra om man lyser med mobilen när bussen kommer.

Kampanj för reflexer och Röda korset

Just nu pågår en bred kampanj i hela Västra Götalandsregionen där Västtrafik tillsammans med trafikföretag delar ut reflexer och betonar trafiksäkerheten. Detta sker dessutom i samarbete med Röda korset, dit kunden via kampanjen kan skänka pengar till den pågående flyktingkatastrofen.


Pressmeddelande från: Västtrafik