Fredag 18 september 2015

Storslaget firande av Internationella hobbitdagen

Med afternoon tea, födelsedagstårta och besök från Tolkiensällskapet Mithlond är det dukat för fest när Bilbo och Frodo Baggers födelsedag firas.

Hobbitar är ett folkslag som föddes i författaren J.R.R Tolkiens (1873-1973) sinne och en tanke som 1937 utmynnade i boken Bilbo – En hobbits äventyr.
Senare utvecklades äventyren och hobbitarna blev huvudpersoner i det storslagna eposet Sagan om Ringen.

Huvudkaraktärerna i böckerna, Bilbo och hans brorsson Frodo Bagger, är båda födda 22 september. Detta datum har därför världen över blivit den Internationella Hobbitdagen.

- Sagan om ringen är ett underbart och mångbottnat litterärt verk där huvudpersonerna är ett gäng 1 meter långa godmodiga, fredliga, gladlynta, frodiga antihjältar som utför fantastiska stordåd och till slut räddar hela världen från undergång. säger Susanne Leverén, kulturproducent på KulturBruket vid Lidköpings kommun.

Internationella Hobbitdagen uppmärksammas med besök från Tolkiensällskapet Mithlond från Göteborg som kommer att hålla tal, spela och sjunga Hobbit-relaterade stycken. Det kommer även bli en del andra Hobbit- eller Tolkienrelaterade aktiviteter. Det kommer att bjudas på afternoon tea, födelsedagstårta.

- Detta blir ett födelsedagfirande på bästa Hobbitvis med det mesta du kan tänka dig. Under kvällen kommer besökare få ta del av Tolkiens värld tillsammans medlemmarna från Mithlond samt andra inbjudna gäster, säger Susanne Leverén.

Mithlonds medlemmar kommer att komma i sina Midgårdskläder och vara sina karaktärer.

- De som vill är välkomna att komma som en Midgårds karaktär, det uppmuntras! Vill man bara känna på att vara lite hobbit-aktig, så är det helt ok att ta av sig skorna och gå barfota, på bästa Hobbitmanér, säger Susanne Leverén.

Väl bekomme, Eller som de kanske skulle sagt i Midgård; Creoso, mellonamin!

Tid och plats: Tisdag 22 september 18:30, KulturBruket på Sockerbruksgatan 1.


Pressmeddelande från: Lidköpings kommun