Söndag 13 september 2015

Skördemarknad vid Husaby hembygdsgård

Som en del av Returrundan arrangerar hembygdsföreningarna med Husaby Hembygdsförening i spetsen en lokal skördemarknad, lördagen den 19 september kl 10- 17, tillsammans med Vuxenskolan och andra föreningar inom Götene kommun.

Det blir ett fint utbud med lokalt tillverkade produkter som en rad producenter har med på marknaden. Till exempel kommer det att finnas lammkorv från Skara Lammslakteri, honung från Götene Biodlare, dinkelmjöl från Västgötaodlarna, choklad från Fröken Pralin, rapsoljor från Hangelösa och Skeby och Irenes saft och sylt för att nämna några.

För barnen kommer det att vara ponnyridning. Det blir lite mer i djurväg med lamm och rashöns.

Götene trädgårdsförening kommer att ha ett svamp- och äppelbord, där Peter Hylmö hjälper till med sortbestämning. Fågelexperten Martin Bolms finns på plats för att berätta om fåglar och säljer fågelholkar. Några av hembygdsföreningarna kommer att ha bokbord med intressanta skrifter om vår lokalhistoria.

Det kommer att serveras kolbullar som lagas över öppen eld. (Kolbullar var vardagsmat för timmerhuggare och kolare förr i tiden och görs på en enkel smet av vatten och mjöl som steks tillsammans med tärnat fläsk, och serveras med lingonsylt). Det kommer också att grillas Skarakôrv, som är en varmrökt delikatess bestående av lokalt lamm- och nötkött. Skara Lammslakteri står bakom grillen. I hembygdsgården blir det servering.

2xWedebrant (Joakim och Niklas) underhåller med sång till dragspel och gitarr under dagen.

Skördemarknaden är ett evenemang i samband med returrundan och det är hembygdsföreningarna som slagit sig samman för en gemensam satsning tillsammans med Vuxenskolan och Kulturen. Det blir premiär för detta evenemang och arrangörsgruppen hoppas på trevlig dag med många besökare.