Måndag 7 september 2015

Fler vill bli scouter – nu drar höstens äventyr igång

Intresset att bli scout ökar både i Sverige och i världen. Under 2014 klev fler än 1 400 nya scouter in i den svenska verksamheten, en ökning med två procent. Under samma period ökade antalet scouter i världen från 48 till 50 miljoner. Och trycket fortsätter.Nu startar rekryteringen och höstverksamheten drar igång. Målet är att alla barn ska få frågan om att vara med i en trygg och meningsfull fritid fylld med äventyr.

Scouterna vill att fler ska få ta del av äventyr och utmaningar med nya kompisar! Därför får alla barn chansen att fram till 22 september prova på hur det är att vara scout, genom fem kostnadsfria prova-på-tillfällen, och därmed lära sig nya saker. Hos oss får barn och unga uppleva äventyr i naturen och lära känna nya vänner.

– Trycket ökar och vi gör allt för att också engagera fler som vill bli ledare. Det är i stort den enda begränsning vi har för att växa ännu mer. Vi ser till exempel en fördubbling i antalet medlemmar i Åhus och Örnsbergs scoutkårer de senaste åren, vilket gläder oss enormt mycket, säger Katarina Hedberg, generalsekreterare på Scouterna.

Scouterna har 1 100 kårer över hela landet. Scouting erbjuds barn och unga mellan 8 och 25 år. Scouterna är uppdelade i grupperna: Spårare i 8-10 år, Upptäckare 10-12, Äventyrare 12-15 år, Utmanare 15-18 år och Rover 19-25 år. Gemensamt för all verksamhet är äventyr och kompisar, att lära sig genom att göra och att lära sig att leda sig själv och andra. Engagemang i samhällsfrågor och arbetet med att förbättra världen är en del av scoutingen och sker på olika sätt längs resan – både i Sverige och utomlands.

– Nu vid skolstart jobbar många tusen scouter i alla Sveriges lokala scoutkårer för att fler barn, unga och vuxna ska få möjligheten till en meningsfull fritid. Vi vill att alla ska få frågan: Hej vill du vara med? Vi vill medverka till att fler unga engagerar sig för att kunna påverka samhället i en positiv riktning. I en tid av oro är vi därför mer aktuella än någonsin, säger Caroline Thunved, kommunikationschef på Scouterna.Pressmeddelande från: Scouterna