Måndag 7 september 2015

Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri - ett unikt industriminne

Människors värv och verk - en resa i teknik och industrihistoria. Det är temat för Kulturarvsdagen nu på söndag den 13 september. Inget tema kunde passa bättre för Råbäcks stenhuggeri, en unikt välbevarad arbetsplats från flydda dagar, där Kinnekulles kalksten förädlades till byggnadssten, gravvårdar och mycket annat. Det gamla stenhuggeriet vid Råbäcks hamn har utvecklats till en mötesplats för alla med intresse för Kinnekulles stentradition, men också för alla som njuter av den vackra miljön med närhet till vattnet.

Sten och geologi är på flera sätt i fokus på söndag, då vi samtidigt firar Geologins dag på Råbäck. Experter från Skaraborgs Geologiska Sällskap informerar, så ta gärna med stenar för identifiering. Sällskapet visar också utställningen Mineral och fossil och har en tipspromenad för barn.

På plats finns silversmederna Lena & Fredrik, som nyligen prisbelönades i en designtävling arrangerad av Biosfärområdet. Det prisbelönta bidraget är ett smycke i Kinnekullekalksten, som kan användas som brosch, pin och halsband. Juryns motivering talar om en vacker, starkt lokalpräglad gåva, som genom användning av spillmaterial också fungerar som budbärare och spridare av hållbarhetstanken.

Självklart är det full fart hela dagen inne i det mekaniska stenhuggeriet, med hyvling, sågning, svarvning och huggning av kalksten från Kinnekulle. Stenhuggeriets Vänner vårdar ömt det gamla industriminnet från 1888, som är unikt i sitt slag.

Det är nu tradition att Sigrid Storråda kommer till Råbäcks hamn på Kulturarvsdagen och vikingaskeppet gör kortare turer med intresserade besökare - en stor upplevelse för unga och gamla!

Kulturarvsdagen är en del av European Heritage Days och lockar årligen miljoner besökare till tusentals lokala evenemang i alla Europarådets medlemsstater. I Sverige är Riksantikvarieämbetet huvudarrangör för Kulturarvsdagen.

Tid:
Öppet mellan 11 och 16

Arrangör:
Föreningen Stenhuggeriets Vänner i samarbete med Föreningen Vikingaskeppet Sigrid Storråda och Skaraborgs Geologiska Sällskap.

Kontakt:
Eric Julihn, telefon 072-565 31 00Pressmeddelande från: Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri