Torsdag 3 september 2015


Marita Lindström, Kristian Tullhög Stjerna, Magnus Forsberg, Magnus Boustedt, Annelie Andersson, och Anders Plantin är nöjda över SkaS höga placering i årets AT-ranking - Foto: Bild och Media

Skaraborgs Sjukhus högt rankat av AT-läkarna – igen

Skaraborgs Sjukhus levererar igen. Det visar SYLF:s årliga AT-ranking där SkaS hamnar på en topp tio-placering när kvaliteten på läkarnas allmäntjänstgöring undersöks. SkaS Lidköping hamnar på en femteplats, medan Skövde i år tar ett kliv från trettonde till åttonde plats.

– Det är alla medarbetares förtjänst. De är de som gör att vi, trots en ansträngd situation, lyckas bibehålla en så god kvalitet på AT-utbildningen, säger Anders Plantin, verksamhetschef för utbildningsverksamheten vid SkaS.
Varje år sedan 2000 publicerar SYLF – Sveriges yngre läkares förening – en årlig ranking där föreningens medlemmar får betygsätta landets AT-utbildningar. Skaraborgs Sjukhus Lidköping har länge legat på en topplacering, och gör så även i år, med en femteplats. SkaS Skövde klättrar i år upp till åttonde plats, jämfört med plats tretton i fjol

Välfungerande organisation

– SkaS har legat bra till sedan rankingen startade. Vi hade en dipp runt 2006, sedan dess har vi jobbat systematiskt med förbättringsarbete och studsat upp igen. Vi har en välfungerande organisation och en lång tradition av att satsa på utbildning. Det är fantastiskt att kunna bibehålla det goda resultatet, säger Anders Plantin.
Att SkaS är eftertraktat bland AT-läkare har sina förklaringar:
– Som AT-läkare känner man att organisationen är stabil och att upplägget är strukturerat. Kontinuiteten är bra, föreläsningarna är bra. På SkaS blir man väl omhändertagen och får stöd av kollegorna, vilket är jätteviktigt när man kommer från utbildningen, säger AT-läkare Magnus Forsberg, vid SkaS Skövde.

Högre söktryck

Och det goda resultatet ger effekt. Tack vare höga placeringar på rankinglistan söker sig fler och fler till AT-tjänstgöring vid Skaraborgs Sjukhus.
– Rankingen är helt klart en faktor man som AT-läkare tar hänsyn till. Jag sökte mig till Skövde just tack vare den höga placeringen. SkaS har länge legat högt på rankingen och det köper folk, eftersom man i stort sett bara har den att gå på när man söker, säger Magnus Forsberg.
I våras hade AT-utbildningen vid Skaraborgs Sjukhus 153 sökande till Skövde och 118 till Lidköping. Det har under flera år varit en trend med ett ökat antal sökande för varje år.Pressmeddelande från: Skaraborgs Sjukhus