Söndag 16 augusti 2015


Marianne Wänerskog från Hällekis skänkte sitt herbarium från realskolan

Possiska Lancasterskolan öppnade för höstterminen 2015

Den gamla skolan öppnades av Kinnekulle Hembygdsförening på lördagseftermiddagen. Till skolan kom ett 70-tal personer både unga och gamla, vissa från bygden och många resande från bl.a. Stockholm.

I skolsalen fanns Eva Roffey som läste hur den gamla "Läseboken" och några av besökarna kunde minnas sin egen skoltid. I lärarbostaden fanns fotografier från tidigare skolklasser som gått i de gamla skolorna. Kaffe med hembakat och lotteri fanns att inhandla i lärarbostaden som ligger vägg i vägg med skolsalen.

En av besökarna Marianne Wänerskog från Hällekis hade tidigare skänkt sitt herbarium med 100 torkade växter som hon gjort under sin tid i realskolan, detta var mellan åren 1945-1949. Marianne berättade att för att man skulle få godkänt i biologi skulle eleverna veta det svenska och latinska namnet på 100 växter. Skolfröken Eva Roffey förhörde Marianne och ännu fanns denna kunskap kvar.

När det närmade sig stängning av skolan kom en turistbuss med 47 resenärer från Bergianska Trädgårdens Vänner i Stockholm och skolsalen blev fullsatt. Besöksfrekvensen steg i höjden i och med bussresenärernas hastiga besök i skolan. Målet med resan till Kinnekulle var bl.a. att besök grannen till Possiska Lancasterskolan, trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström.

En liten skola som än i dessa dagar lockar nyfikna till besök.

Text: Lena Brodin
Bild: Freddie Wendin