Torsdag 23 juli 2015

Succé för ostindiefararen Götheborg i Vänern!

Ostindiefararen Götheborg har som största segelfartyg någonsin seglat i innanhavet Vänern under den 3 veckor långa turnén Vänern Tour. Turnén har varit en succé med ett fantastiskt mottagande i de fem städer som skeppet har besökt. Totalt har över 46 000 människor klivit ombord för att besöka skeppet och kajerna har förvandlats till en folkfest.

Ostindiefararen Götheborg påbörjade den helt unika Vänern Tour den 30 juni med passagen uppför Göta Älv. Redan då var intresset från allmänheten stort, tusentals människor hade samlats vid slussar och utefter älven för att se världens största seglande träskepp ta sig upp till innanhavet Vänern.

- Vi hoppades givetvis att intresset för skeppet i Vänern skulle vara stort, men det mottagande som vi har fått och intresset från allmänheten har varit över all förväntan. Det känns helt fantastiskt och vi är väldigt glada över att vi lyckades genomföra den här galna idén, säger Emanuel Persson, Expeditionsledare på Svenska Ostindiska Companiet.

Under den tre veckor långa turnén har Ostindiefararen Götheborg besökt fem städer (Vänersborg, Kristinehamn, Lidköping, Karlstad och Åmål) och haft totalt 46 000 besökare ombord. I Karlstad slogs besöksrekordet för sommarens turné hittills, då 5019 besökare klev ombord under en dag. Kajerna har förvandlats till en folkfest med uställningar, konserter och aktiviteter för såväl vuxna som barn.

- Det här är det största som har hänt i Kristinehamn i modern tid, inget annat har fått så stort intresse som Ostindiefararen Götheborgs besök i vår stad, säger Mats Öhman, Turistchef i Kristinehamn.

Idag, den 23 juli, lättade skeppet ankar från Vassbotten, där hon legat sedan igår morse för nedriggning inför passagen genom Göta Älv.

- För att ta oss igenom slussar och under broar och elledningar behöver vi klara en maxhöjd och en maxbredd. Därför ankrar vi i Vassbotten för att fira ned stänger och kaja råer innan vi påbörjar resan nedför älven. Att rigga ned och upp skeppet är något som vanligtvis brukar ta två veckor, men under Vänern Tour har vi slagit rekord och genomfört arbetet på en och en halv dag, säger Marie-Louise Edholm, Båtsman ombord på Ostindiefararen Götheborg.

Hela passagen sker under dagen den 23 juli och Ostindiefararen Götheborg väntas gå under Göta Älv bron i Göteborg kl.19.30 ikväll. Därefter ankrar skeppet utanför Göteborg för att rigga upp och sedan fortsätta med turnén European Tour 2015, som startade redan 4 juni. Skeppet sätter först kurs mot Kungshamn och Varberg, för att sedan segla ned till Tyskland, Nederländerna och England.

Pressmeddelande från: SOIC