Tisdag 21 juli 2015


Monica Hill (trea från vänster) besökte soldattorpetmed delar av sin familj. Monicas mormor Lovisa Johansson var den sista personen som bodde i torpet. Den lilla flicka Liv Hill Bengtsson är den sjätte generationen räknat från Lovisa

Soldattorpet i Västerplana lockade många nyfikna och kaffesugna

Söndag eftermiddag den 19 juli lockade många till Västerplana när det lilla soldattorpet öppnades av Kinnekulle Hembygdsförening. Det kom närmare 100 personer till torpet denna eftermiddag för att få ta del av torpets historia och för att sitta ner en stund i trädgården och inta eftermiddagskaffet och möta både kända och okända människor.

Väninnorna Britt Johansson, Birgit Wendin och Elsie Hedevik alla från Lidköping och med anor från Kinnekulle hade letat sig till Kûllen för en utflykt denna eftermiddag. Britt med anor från Kinne-Kleva, Birgit uppvuxen i Västerplana och Elise minns sina barndomsår i Medelplana.


Väninnorna Britt Johansson, Birgit Wendin och Elsie Hedevik från Lidköping passade på att besöka Kinnekulle då alla har anor från bygden

Till torpet kom även Monica Hill, Annika Hill, Tommy Svensson, Therese Hill, Liv Bengtsson Hill och Rigmor Harnesk. Monica Hill berättade om familjens anknytning till den sista boende i torpet som var Lovisa Johansson "Örna-Lisa" mormor till Monica. Lovisa var änka mellan 1909 till 1932 och bodde i torpet de senare åren endast sommartid, vintertid bodde hon hos sin dotter i Hällekis. Lovisa satt i de breda fönsternischerna och handarbetade, anledningen vara att torpet saknade belysning och på så sätt kunde dagsljuset tas till vara. Lovisa hade flera barn, Albin och Per emigrerade till Amerika. Sonen Sven flyttade till Stockholm och historien säger att han är far till Greta Garbo. Dottern Anna flyttade till Hällekis och där har Monica och hennes syskon vuxit upp. Monicas mamma brevväxlade med sin bror Albin i Amerika och numera är det Monica som har tagit över kontakten med Albin. Ytterligare en son fanns, dock fanns han inte med i kyrkböckerna.

Vid 15-tiden då de flesta besökarna kom var varje bord upptagna i trädgården. Kaffetermosarna och småkakorna gick åt som smör i solsken, då var det bara för Hembygdsföreningens ordförande Gill Bengtsson att ge sig hem och hämta mer.

En gång om året anordnas öppet hus i soldattorpet och är en tradition som lockar både bybor, människor med anknytning eller andra som passerar eller gör en utflykt till Kinnekulle, en tradition som kommer att fortsätta så länge intresse finns. Nästa aktivitet som ordnas av Hembygdsföreningen är öppet hus i Possiska Lancasterskolan den 15 augusti.

Text: Lena Brodin
Bild: Freddie Wendin