Tisdag 14 juli 2015

Rutavdraget växer med 21 procent i Götene kommun

Antalet rut-köpare ökar i 232 av landets 290 kommuner. Det visar ny statistik från Skatteverket som serviceföretaget Hemfrid har sammanställt. I Götene kommun ökade antalet rut-köpare med 21 procent under första halvåret 2015, jämfört med samma period året innan.

Fler svenskar än någonsin gör rutavdrag. Under årets första sex månader gjorde 449 558 svenskar avdrag för hushållsnära tjänster. Det motsvarar en ökning med 8 procent jämfört med samma period förra året. I Götene kommun var ökningen av antalet nya rut-köpare klart större, 21 procent.

- De flesta som köper hushållsnära tjänster är småbarnsföräldrar som tar hjälp för att få ihop sitt livspussel. De har svårt att få tiden att räcka till för jobbet, barnen och hemmet, säger Maria Andersson, vd på Hemfrid.

Under första halvåret 2015 gjorde svenskarna avdrag för hushållsnära tjänster, så som hemstädning, trädgårdsarbete och barnpassning, för totalt 1,6 miljarder kronor. Det är en ökning med 9 procent jämfört med samma period året innan.

Den största ökningen av rutavdraget sker på landsbygden. De kommuner som hade den största procentuella ökningen var Dorotea, Malå och Gällivare. Jämfört med motsvarande period året innan ökade antalet rut-köpare i samtliga dessa kommuner med mer än 50 procent.

- Tidigare har det främst varit storstadsbor som har köpt hushållsnära tjänster. Nu har det blivit vanligare att ta hjälp med städning - oavsett var i landet man bor, säger Maria Andersson.

Pressmeddelande från: Hemfrid