Måndag 13 juli 2015

Visning av soldattorpet i Västerplana från 1700-talet

På söndag eftermiddag öppnas dörren till det gamla unika soldattorpet i Västerplana. Soldattorpet är ett av fem soldattorp som tidigare fanns i Västerplana socken och det enda som finns kvar i ursprungligt skick. Torpet har den standard som dåtidens soldattorp skulle ha som lägsta standard, 4 x 8 m kammare och kök, en mindre jordlott samt ladugård, denna finns dock inte kvar. Torpet ägs av ägarna till Skattegården i Västerplana och används/sköts av Kinnekulle Hembygdsförening sedan 1950-talet.

Förmånen av fri bostad i ett soldattorp var en del av den indelte soldatens ersättning och när han slutade sin tjänst blev han tvungen att flytta ut för att bereda plats åt sin efterträdare. Många familjer, vars försörjare avled under aktiv tjänstgöring.

I soldattorpet som öppnas på söndag bodde Lovisa "Örna-Lisa" Johansson till 1931 hon var då änka. Historien berättar att Lovisa och hennes make Gustav var farmor och farfar till Greta Garbo.
Soldat Sixtus var den sista soldaten som bodde i torpet. Sixtus emigrerade med delar av sin familj till Amerika år 1891, där fanns redan två utav familjens söner.

Att Kinnekulle Hembygdsförening öppnar det lilla soldattorpet är en tradition som funnits sedan många år. Hembygdsföreningen har även andra aktiviteter under varje år, bl.a öppnas den gamla Possiska Lancasterskolan i Hällekis den 12 aug. 2015.

I samband med att Öppet Hus anordnas serveras även kaffe med hembakat i trädgården vilket brukar locka både bybor och andra intresserade.

Inför söndagens öppning hoppas Hembygdsföreningen på vackert väder och att många tar sig en tur till Västerplana och får en uppleva en tillbakablick i tiden.

Text: Lena Brodin
Bild: Freddie Wendin