Torsdag 9 juli 2015

Forshems scoutkår på storläger

Under förra veckan gav sig två av Forshems scoutkårs avdelningar av till Västkusten för att delta på lägret Liv@ (Livat) 2015.

Lägret hölls på lägerplatsen Lysestrand utanför Lysekil, vackert beläget vid Gullmarsfjorden. Lägret tog emot deltagare från hela västra Sverige. Även kårer från andra delar av landet hade sökt sig dit, vilket resulterade i att deltagarantalet enligt arrangörerna blev uppemot 4000 personer.

På läger i denna storlek delas lägret in i byar, och Forshems scoutkår bodde i by 310 tillsammans med Halmstads östra scoutkår, Grästorp, Lidköping, Karlsborg och Järpås-Gillstad. Sammanlagt var det ca 100 personer i den gemensamma byn.

Temat för lägret var dataspelet Liv@2015, som gick ut på att scouterna behövde hjälpa karaktären Liv med att lösa en mängd uppgifter. Uppgifterna fick de under fem teman: hav, skog, strand, stil och vandring. Ett tema för varje dag på lägret. Uppgifter som medförde att scouterna fick vara påhittiga, smarta, snabba, eftertänksamma, varma, blöta och fästingbitna. Allt med ett gott humör förstås!Utöver det gemensamma programmet fanns en mängd spontanaktiviteter som scouterna kunde prova på, såsom luffarslöjd, betonggjutning, körsång, batik, såpabandy mm. På läger av denna storlek byggs det även caféer, kiosker och en liten affär. Det fanns tom ett scoutmuseum att besöka och ett bibliotek där man kunde lyssna på gottnattsaga varje kväll. För det lite äldre blev det även disco på kvällarna. Riktigt spektakulärt med discjockey, ljusramper och läsk- och popcornbar mitt i skogen. Trängseln var stor på dansgolvet som även sträckte sig ut i mossan.

För de flesta av Forshems scouter var det första gången de deltog i ett större läger och eftersom det dessutom blev fantastiskt sommarväder under hela veckan var det mycket nöjda och glada ungdomar som lämnade lägerplatsen under lördagen. Många erfarenheter, men framför allt många nya vänner rikare.

/Anna Ekman, vice ordförande i Forshems scoutkår