Torsdag 9 juli 2015

Till helgen intar Götheborg Lidköpings hamn!

Nu börjar det närma sig årets stora händelse i Lidköping! Förmodligen det största skepp som någonsin seglat på Vänern, Ostindiefararen Götheborg, blir synlig i Lidans hamninlopp omkring klockan 16.00 nu på lördag den 11 juli. Då bjuder Lidköping in till stort Te-kalas och hela staden är med och firar! –Det är imponerande att så många aktörer, både små och stora, privata och offentliga ställer upp och gör detta till en riktig folkfest, säger Anna Ohlin Ek, evenemangsutvecklare på Destination Läckö-Kinnekulle.

Det inleds storartat, med en invigningsceremoni i Östra hamnen. Under väldig pompa och ståt, med kanonsaluter, hurrarop och shantysång anlägger Ostindiefararen Lidköpings Östra hamn. Efter att skeppet är förtöjt, omkring klockan 16.30, är Kaptenen Carsten Hedlund den förste att kliva av skeppet för att tas emot av en delegation bestående av både nutida och dåtida stadsrepresentanter från Lidköping. Därefter följer spännande aktiviteter såsom en spektakulär luftakrobatikshow av artisten Marta, fullt ös med Folkpopbandet Eileen, en lekfull men ack så prestigefull dragkamp över Lidan, där Ostindiefararnas sjöbusar utmanas av Lidköpingsböndernas landkrabbor. Och den som förlorar får således ofrivilligt ta ett dopp i ”älva”.

Efter invigningsceremonin i hamnen hålls kvällens final på Rörstrand Centers innergård, där det bjuds på en härligt familjär stämning och konsert med Elin Bemark och Andreas Rydman som spelar innan huvudartisten och turnéaktuella Tommy Nilsson går på scenen.Söndagen den 12 juli bjuder in till fortsatt familjefest i hela Lidköping, då öppnar Ostindiefararen för allmänheten att gå ombord, Lidköpings stad håller extra söndagsöppet i butikerna, med och det blir en hel rad med barnaktiviteter. Bland annat kommer det att vara skattjakt med spännande lekar på torget. Varje hel timma bjuds även alla barn in till att dansa piratdans tillsammans med Independance Academy på torget, åka med pirattåget mellan Kronocamping och centrum samt se barnteater och lyssna till musik i hamnområdet.

Under hela helgen kommer även Rörstrand Museum att visa Utställningen Rörstrandservisen Ostindia, som berättar om servisens historia och anknytning till skeppet som ligger förtöjt i Lidköpings hamn. Och på Söndagseftermiddagen bjuder Rörstrand även in till stort Te-kalas, där de första 1000 personerna som fikar får ta med sig Te-koppen från servisen Ostindia hem.

Skeppet och utställningen i hamnområdet håller även öppet hela måndagen och avslutas med en avgångsceremoni som startar kl 19.00 och pågår fram till att skeppet släpper förtöjningarna och seglar vidare på sin resa kl 21.30 på måndagskvällen den 13 juli.

Pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle