Måndag 6 juli 2015

Rekordmånga scouter åker till Japan på världsscoutjamboree

I mitten av juli åker 1900 scouter, de flesta mellan 14 och 17 år, till Japan på världsscoutjamboree. Under två veckor lever 40 000 scouter från 150 länder tillsammans i en egen scoutstad. En världsscoutjamboree går av stapeln vart fjärde år och är lite som Scouternas OS, men istället för att tävla lär man sig att samarbeta och förstå varandra. Temat är Spirit of Unity – för att belysa gemenskapen som genomsyrar scouting i hela världen.

Världsscoutjamboreen arrangeras i staden Kirarahama i södra Japan. Jamboreen pågår mellan 28 juli och 8 augusti och är den 23:e jamboreen i ordningen. Förutom jamboreeveckan kommer scouterna att åka på en rundtur i Japan i ytterligare två veckor i grupper om nio, en ledare och åtta scouter.

– Trycket att få åka med är enormt. 1900 deltagare är rekord för oss och vi är glada och stolta över att vara så många deltagare på plats i Japan, säger Katarina Hedberg, generalsekreterare Scouterna.

Årets tema är Spirit of Unity – gemenskap. Tillsammans i världen finns cirka 50 miljoner scouter. För att så många som möjligt ska få ta del av det som sker i Japan kommer alla som varit där dela med sig hemma i den lokala verksamheten. Det är ett bra tillfälle att få in världsperspektivet i sin egen lokala scoutkår.

– Jag tror att vi kommer att prata om hur världen ser ut och hur vi kan bli bättre världsmedborgare. Hur vi bättra kan samarbeta över gränserna för att bidra till en värld i fred. Vi kommer lära om olika kulturer, hur man blir en bättre världsmedborgare helt enkelt. Det ska bli så spännande, säger Anna Lundberg, en av Scouternas unga talespersoner.

Pressmeddelande från: Scouterna