Onsdag 1 juli 2015

Hurtigruten investerar i nytt expeditionsfartyg – MS Norway Explorer

Hurtigruten köper ett nytt fartyg för expeditionsresor. Det nya fartyget, MS Norway Explorer, har optimala manövreringsegenskaper som gör det möjligt att komma otroligt nära naturen och uppleva djurlivet på än närmre avstånd än vad som tidigare. MS Norway Explorer är det trettonde fartyg i Hurtigrutens flotta. Därmed säkrar Hurtigruten sin position som branschens ledande upplevelse- och äventyrsrederi längs den norska kusten och i polarvattnen.

Det är snart tio år sedan Hurtigruten senast investerade i ett nytt fartyg. Det nya fartyget är byggt i Portugal 2009 och har döpts om till MS Norway Explorer. Fartyget kommer ha kapacitet för 320 gäster med sina 180 hytter.

- Jungfrufärden kommer ske nästa år. MS Norway Explorer ska först genomgå en totalrenovering som innebär att fartyget anpassas till Hurtigrutens höga standard och för att klara polarvattnen. Som vanligt lägger Hurtigruten stor vikt vid miljön och renoveringen innebär även att man minimerar drivmedelsförbrukningen och utsläppen, säger Jacob Trampe Broch, nordisk marknadschef på Hurtigruten.

Ms Norway Explorer kommer ersätta MS Midnatsol, som flyttas till Antarktis, och trafikera den norska kusten. Fartyget kommer också att ta med resenärer till Grönland, Svalbard och Antarktis med start hösten 2016.

Fakta om MS Norway Explorer

Fartyget byggdes 2009 i det portugisiska varvet, Estalerios Navais De viana do Castelo (ENVC).
  • Antal gäster: 320?
  • Antal hytter: 180?
  • Längd: 97,53 meter?
  • Bredd: 18 meter?
  • Djup: 5 meter?
  • Propellersystem: 2x 360 graders Azimut bogpropeller
  • Motor: Dieselelektrisk?
  • Maxfart: 17,4 knop
Äventyrsresor i Norge har blivit allt populärare det senaste året. Enligt Adventure Tourism Development Index (ATDI) 2015 är Norge världens fjärde bästa äventyrsdestination. Svenskarnas aptit på äventyr visar sig tydligt i Hurtigrutens statistik, under första kvartalet 2015 ökade svenskarnas bokning med cirka 50 procent på Hurtigrutens olika kryssningspaket jämfört med samma period tidigare år. En trend som Hurtigruten ser håller i sig.

Pressmeddelande från: Hurtigruten