Onsdag 24 juni 2015

Vinterdäck en livsfara i sommartrafiken

Bilister som planerar att ge sig ut i sommartrafiken med vinterdäcken fortfarande på bör tänka om. Ett nytt däcktest av tidningen auto motor & sport visar att vinterdäck på sommaren är förenat med livsfara. Bromssträckan blir hela 40 procent längre än med sommardäck.

Enligt en ny Sifo-undersökning, beställd av däcktillverkaren Michelin, använder i genomsnitt fem procent av alla personbilar i sommartrafiken* fortfarande vinterdäck. Det betyder att fler än 200 000 bilar, eller potentiellt sett var tjugonde bil man möter på vägen, rullar på vinterdäck under sommaren.

I nummer 14 av auto motor & sport publicerar tidningen ett däcktest där odubbade vinterdäck jämförts mot sommardäck på sommarväglag. Resultatet visar på betydande skillnader. Bromstestet utfördes på vått och torrt underlag och i båda fallen hade vinterdäcken drygt 40 procent längre bromssträcka. Från 100–0 km/h uppmättes att vinterdäcken hade nästan 15 meter längre bromssträcka i genomsnitt, vilket motsvarar mer än tre billängder av en normalstor bil.

Där sommardäcksbilen hade stannat i bromstestet på torrt underlag körde vinterdäcksbilen förbi i drygt 60km/h, vilket betyder att riskerna för allvarliga olyckor ökar kraftigt om man under sommarmånaderna kör på vinterdäck och hamnar i en paniksituation.

– Ingen skulle nog på allvar överväga att använda sommardäck på vintern, men många verkar ändå tycka att det är okej att göra tvärtom. Ett beslut som kan få katastrofala följder. Sommardäck på sommaren borde vara en självklarhet för alla bilister, särskilt innan man ger sig ut i semestertrafiken, säger John Eriksson, redaktör på auto motor & sport.

Däcktestet genomfördes i maj på Arlanda Test Track tillsammans med STCC-föraren Richard Göransson. Däcken som jämfördes var ett Michelin odubbat vinterdäck anpassat för nordiska förhållanden och ett Michelin sommardäck.

Fler testresultat och en video från bromstestet finns på Automotorsport.se

Pressmeddelande från: Egmont Publishing