Måndag 15 juni 2015

Sill och potatis ett måste i midsommar

Svenskar gillar att fira midsommar på campingplats – och allra viktigast är sill och potatis. Hela 82 procent uppger att mat och dryck är viktigare att ta med sig än grill, myggmedel och badkläder. Och endast 8 procent av männen vill dansa runt midsommarstången. Det visar en färsk undersökning som SCR Svensk Camping låtit genomföra.

En helt ny undersökning från SCR Svensk Camping visar att hela 62 procent av svenskarna har eller är intresserade av att fira midsommar på campingplats. De allra flesta, 82 procent, uppger att mat och dryck är det viktigaste att ha med sig och nära hälften tycker att sill och potatis går före allt annat på midsommarbordet.

Få vill dansa runt midsommarstången

Att dansa runt midsommarstången anses vara en av det mest svenska sakerna att göra, men endast 14 procent uppger att de själva vill göra det, varav 8 procent av männen. De flesta (74 procent) vill helst umgås med vänner och äta och dricka gott (68 procent).

Att bo på camping är Sveriges största semesterboende med hela 15 miljoner gästnätter per år och i juli månad står campingplatserna för hälften av allt kommersiellt boende i landet. Förutom att allt fler väljer att semestra på svenska campingplatser är det också många som väljer att fira det mest svenska av allt, midsommar, på en campingplats.

Lite korta fakta från SCR Svensk Campings undersökning kring midsommar:

  • 82 procent uppger att det viktigaste är att ta med sig mat och dryck (91 procent i åldern 55-74 år). Andra viktiga saker uppges vara en grill (35 procent), musik (19 procent), myggmedel (17 procent), endast 7 procent tycker solglasögon är viktiga.
  • Nära hälften, 49 procent uppger att sill och potatis är nödvändigast på midsommarbordet, 25 procent prioriterar jordgubbar, 14 procent grillat, men endast 3 procent tycker nubben är viktigast och 2 procent tårtan.
  • 74 procent tycker att det är viktigast att umgås med vänner, 68 procent att äta och dricka, 15 procent vill helst leka utomhuslekar – men endast 14 procent vill helst dansa runt midsommarstången (20 procent av kvinnorna 8 procent av männen).
  • 51 procent uppger att fördelarna med att fira midsommar på campingplats är att umgås med familj och vänner, men det ger också en känsla av frihet (22 procent) och ger fina naturupplevelser (21 procent).
  • 62 procent av svenskarna har eller är intresserade av att fira midsommar på campingplats. Bland dem som ännu inte gjort det är unga mest positiva (41 procent av 18-35 år).

Undersökningen är genomförd av marknadsundersökningsföretaget Yougov i juni 2015 via Yougovs internetpanel i Sverige. 1012 personer som utgör ett representativt urval av den svenska befolkningen, 18-74 år har besvarat undersökningen.
Pressmeddelande från: SCR