Onsdag 27 maj 2015

Ostindiefararen är med och firar Volvo Ocean Race

Vad vore en seglingsfest i Göteborg utan Götheborg? Ostindiefararen kommer att finnas på plats under hela Volvo Ocean Race, 21 - 28 juni. Dessutom kommer hon att vara startfartyg under In Port-Race 27 juni.

Det är inte bara tävlingsbåtar från Volvo Ocean som kommer dyka upp under den stora folkfesten i sommar. Givetvis kommer även Göteborgs stolthet och världens största seglande träskepp, Ostindiefararen Götheborg, finnas på plats i Frihamnen. Samma dag som tävlingsbåtarna seglar in i Göteborg kommer även det stora segelfartyget anlända till hamnen, och efterföljas av en stor ankomstceremoni.

– Det kommer att bli en hejdundrande ceremoni. Bland annat kommer vi skjuta kanoner och bjuda på ett uppträdande med besättningen, berättar Emanuel Persson, expeditionsledare på Ostindiefararen.

Under hela veckan kommer 1700-talsfartyget att ligga i Frihamnen och var öppen mellan klockan 14.00–17.00 för alla som är nyfikna och vill kliva ombord.

Under Volvo Ocean Race avslutande tävling, In-Port Race, kommer Ostindiefararen att vara starskepp under tävlingen, en roll hon haft förr.

– Ja, det har hon varit vid två tillfällen tidigare, en gång på Marstrand och en gång under starten av Volvo Ocean Race 2005. Då var vi i Vigo och den spanska kungen var ombord, berättar Emanuel Persson.

Den pågående upplagan av Volvo Ocean Race, världens största havskappsegling, startade i oktober 2014 i Alicante, Spanien. Efter att ha seglat 39 000 sjömil runt jorden under nio månader avslutas tävlingen i Göteborg 21-28 juni. Under veckan arrangeras en stor folkfest på Frihamnen med artister och publikaktiviteter och den 27 juni avgörs ett sista In-Port Race i inloppet till Göteborgs Hamn.

Program för Ostindiefararen

21 juni, 16.00: ankommer till Frihamnen med en efterföljande ankomstceremoni.

Bland annat kommer Ostindiefararens besättning att uppträda.

27 juni, 09.00-15.00: Ostindiefararen är officiell startfartyg under In-Port Race som startar 13:00. 28 juni, 13.30: Skeppsbandet håller spelning på lilla scenen.

Mellan måndag till fredag kommer skeppet att vara öppet för besökare med fri entré mellan klockan 14-17, samt söndag 28 juni mellan 10-15.

Pressmeddelande från: Göteborg & Co