Lördag 24 maj 2015

Ramslökens dag firades i Munkängarna

Att ramslöken fått en alldeles egen dag på Kinnekulle är väl knappast så konstigt med tanke på den mängd som finns här av denna doftande delikatess. Men ramslökens dag är ett nytt påfund som inrättades förra året med en ceremoni i hällande regn i Munkängarna och en tapper skara på ca 60 personer. Idag var det dags igen men nu i strålande solsken och ca 180 personer som slöt upp för att delta i hyllningen till vår älskade växt.



Förra året på ramslökens dag lyste Munkängarna vita av blommande ramslök, i år har maj varit kallare än på många år så det är ytterst få ramslökar som blommade denna dag. Men det finns otroliga mängder av knoppar som bara väntar på ett par soliga dagar till innan de spricker ut och täcker marken med ett vitt hav av blommor.







I väntan på att alla besökare skulle samla sig i Munkängarna vid trappan upp till Mörkeklevs grotta underhöll folkmusikgruppen Knaverfolk med sköna toner från nyckelharpospel, vilket skapade en skön stämning under de grönskande majestätiska trädkronorna. Det bjöds även på Gästgivaregårdens delikata ramslökssoppa i små muggar, en delikatess som hade en rykande åtgång.





Med brölande toner från en näverlur förkunnade Leif Olsson att dagens firande var inlett. Anna Ohlin Ek, Evenemangsutvecklare på Destination Läckö-Kinnekulle hälsade alla välkomna och berättade lite om dagens aktiviteter, dels i Munkängarna men även vad som händer i bygden idag med anknytning till ramslökstemat, bl.a. ramslöksmarknad i Falkängen, olika matställen som serverar sina egna specialiteter med en touch av ramslök osv. Anna och Leif utbringade på äkta svenskt manér en skål för ramslöken och i glasen var det förstås dagen till ära - ramslökssoppa.



Dagens hyllningstal till ramslöken stod Leif Olsson för, och som den dramaturg han är blev det ett inlevelsefullt och mångfacetterat tal med inslag av barndomsminnen, hyllning till Lillemor Klingspor, historia, skådespel och dikter av Martinson och Tranströmer. Efter att ha fått hjälp med att ikläda sig en munkkåpa så reciterade Leif en dikt av Gustav Fröding - En fattig munk från Skara.



Mitt liv är i nedan och klent nu mitt verk,
jag fattige olärde bortrymde klerk,
en bortlupen broder bara,
fördömd av kapitlet i Skara.

Nu är jag en gammal och böjder man,
åt den onde given av kyrkans bann
för dråp och trilska och kätteri
och av kungen förklarad för fågelfri.

osv......





Utklädd till jättekvinnan Kisa berättade Eva Maria Friberg inlevelsefullt den lokala historien om jättarna Helle och Kisa som bosatte sig i Mörkeklevsgrotta. Denna sägen är mycket gammal och djupt rotad i bygden.



Som avslutning på dagens tillställning berättade Björn Sjöstedt allt som var värt att veta om ramslök. Bland annat att den förr kallades Björnvitlök då ramslök på latin heter Allium ursinum och kan sägas vara likt ursus som betyder björn, rams skall för övrigt förr ha betytt stark doft. När Linné var här 1746 nämner han ramslöken men inte ett ord om att den är ätlig. Ramslöken trivs bäst i skugga och fuktig kalkrik jord.

Upplaga nummer två av "Ramslökens dag" var så till ända, en ny tradition på Kinnekulle är i begynnande, och med en tredubbling av besökarantalet detta år så får man hoppas att detta koncept tilltalar en allt mer ökande skara ramslöksälskare år efter år.