Fredag 22 maj 2015

Upptäck Skandinaviens största hamn i sommar

Nu startar Göteborgs Hamns guidade båtturer för allmänheten. Det är fjärde sommaren i rad som sjöfartsintresserade göteborgare får chansen att uppleva hamnen på nära håll.

Äldre göteborgare minns med nostalgi när godsfartygen lade till i centrala Göteborg. Kaffe, te och bananer lossades under livliga former och spred härliga dofter omkring sig. Hundratals lyftkranar svängde sina bördor av lådor, balar, buntar, fat och stockar mellan kaj och lastrum. Det var fullt av folk, rop, ångrök och gnistregn.

Nu när merparten av lossningen och lastningen av fartyg sker i ytterhamnarna vid älvmynningen på Hisingssidan är hamnen en mindre synlig del av staden. Men den är större än någonsin. Faktum är att Göteborgs Hamn hanterar mer gods än alla andra hamnar i Sverige tillsammans och sköter en stor del av Skandinaviens import och export. Världens största godsfartyg lägger till här och hamnområdet är lika stort som hela Majorna.

—Det är många som inte känner till hur viktig hamnen är för Göteborg och för Sveriges näringsliv. Det vill vi ändra på, säger Cecilia Carlsson, kommunikationschef, Göteborgs Hamn AB.

Upptäck Göteborgs Hamn – start 26 maj
Ta chansen och upplev hamnen på nära håll. Tillsammans med Sjöfartsmuseet Akvariet erbjuder Göteborgs Hamn guidade båtturer ut till hamnen.

—Turerna har varit mycket uppskattade tidigare år och vi hoppas att det finns lika stort intresse av att upptäcka sin hamn i år, säger Cecilia Carlsson, kommunikationschef, Göteborgs Hamn AB.

Den första turen för allmänheten äger rum tisdagen den 26 maj. Därefter får man vänta tills augusti innan ny chans ges. Föregående år har visat att flest har velat åka på båttur i maj, augusti och september.

Läs mer och boka biljetter här

Turer för allmänheten:
26 maj
4 augusti
22 augusti
1 september
12 september

Börja gärna med att besöka museets utställning Stad längs vattnet - visningar hålls 11.45, 12.15 och 12.30 samma dag.

Pressmeddelande från: Göteborgs Hamn