Fredag 22 maj 2015

På lördag 23 maj firas Ramslöken på Kinnekulle

Ramslöken, Kinnekulles egen trendiga ört, hyllas genom att befästa sin egen dag. Dagen invigs i de vitblommande munkängarna med att Leif Olsson (kl. 11.00) håller ett hyllningstal till ramslöken. Forshems Gästivaregård bjuder på ett smakprov av sin berömda ramslöksoppa och det blir en ramslökspromenad i den vackra omgivningen med mycket mera!

Ramslöksmarknad och Workshops

Det var förra året som idéen föddes, att inrätta en egen dag för Ramslöken i matalmanackan. Då hölls en liten ceremoni i munkängarna. I år är däremot hela bygden med och firar Ramslökens dag! Förutom invigningen i munkängarna blir det en liten ramslöksmarknad i Falkängen, där man kan inhandla bland annat ramslöksalt, ramslöksolja, knäckebröd med ramslökssmak och mycket annat gott. Hos boendeanläggningarna runt om på kullen blir det workshops, bland annat kan man hos Trolmens B&B göra sin egen ramslökspesto, hos Wärmagårdens B&B får man prova på at göra Raw-food på ramslök, såsom exempelvis sin egen olja eller hummus. På Kulturum erbjuds det smått & gott och smalltalk kring Ramslöken, här finns bland annat smakprov, recept och buketter att inhandla.

Ramslöksinspirerade menyer på bygdens restauranger

Vill man njuta av kreativiteten hos bygdens restauranger kan man denna dag njuta av ett flertal innovativa ramslöksinspirerade rätter runt om på Kinnekulles alla restauranger och caféer som tagit fram smakfulla ramslöksinspirerade rätter på sina menyer, även flera restauranger i Lidköping hänger på temat och serverar ramslöksinspirerade menyer denna helg, vad sägs bland annat om Vänergös med ramslökssås, Ramslöksslungad färskpotatis eller varför inte prova på nyheten ramslökspizza?

Ramslöken är ett signum för Kinnekulle och människor vallfärdar till Munkängarna för att njuta denna trendiga ört. I takt med att maten och det närproducerade blivit allt mer populärt så ser man att fler och fler råvaror kryddas med ramslök. Att det finns ett stort intresse av att uppleva ramslöken i blomning vittnar Götene-Lidköpings Turistbyrå om som dagligen får flera samtal med frågor om blomningsstatus.

Tanken är att Ramslökens dag ska bli en tradition som lockar besökare att uppleva Läckö-Kinnekullebygden och att Ramslöken så småningom får en helt egen dag i matalmanackan. Dagen arrangeras av Destination Läckö-Kinnekulle tillsammans med aktörer runt om på Kinnekulle.

Pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle AB