Tisdag 19 maj 2015

Spelmansmöte i Kinne-Kleva kyrka

Fredagen den 22 maj väntar ett spännande musikmöte i Kinne-Kleva kyrka. De tre meriterade folkmusikerna Hans Kennemark, Greger Siljebo och Stefan Wingefors spelar då tillsammans med blåsmusikorkestern Göteborg Wind Orchestra och det blir två olika traditioner som blandas. De förra framför oftast sin musik på gehör och de senare efter noter.

Under kvällen framförs Albert Löfgren Svit nr 2 från mitten av tjugotalet då han lämnat sin tjänst som soloklarinettist i Göteborgs orkesterförening och flyttat tillbaka till sin hembygd Eggby. Det blir också ett nyupptäckt verk av Albert Löfgren. Konsert Mazurka är daterat ”Stockholm 1897” och har troligen inte spelats på över hundra år.

Inte långt från Eggby ligger det lilla samhället Axvall där Jerker Johansson är född och uppvuxen. Inspirerad av platser i Valle härad har han skrivit sviten Min hembygd och titeln bär överskriften ”till mina föräldrar”. Detta verk uruppförs kvällen innan vid konsert i Göteborg.

Hans Kennemark från Skaraborg är riksspelman, trubadur och kompositör. Han är en av Sveriges främsta folkmusiker och har genom sitt mångåriga samarbete med Alf Hambe spridit arrangemang av folkmusik och visa till de flesta körer runt om i landet och internationellt. Han har samarbetat med flera psalmförfattare bl.a. representerad i Psalmer i 2000-talet. Hans spel har man genom åren bl.a. kunnat höra i grupperna Forsmark Tre, Tritonus och Bäsk.

Stefan Wingefors är en av Sveriges mest anlitade frilansmusiker inom jazz, folk och pop. Han växlar obehindrat mellan bas, piano och dragspel och spelar bl.a. med Daniel Lemma och Fabian Kallerdahl Galore (Jazz i Sverige -06) samt gästar då och då institutioner som Bohuslän Big Band, Norrbotten Big Band och Göteborg Wind Orchestra.

Greger Siljebo från Västerbotten är både klassisk violinist och riksspelman. Han har de senaste åren uppmärksammats för sitt samarbete med vissångerskan Eva Bartholdsson. Greger är dessutom aktuell med sitt soloalbum ”Vandringen” som bygger på helt eget material.Göteborg Wind Orchestra är en av Sveriges få professionella blåsorkestrar, och de har sitt ursprun i Spårvägens musikkår med anor från 1905. De är en blåsorkester som erbjuder musikaliska upplevelser av hög kvalitet och som med sin unika klang och nya initiativ tar blåsmusiken in i framtiden.