Söndag 17 maj 2015

Fullträff för jaktmässa

Elmia Game Fair 2015 blev en riktig fullträff både för branschen och för besökarna. Nästan 22 000 besökare kom till årets jaktmässa på Elmia i Jönköping.

- Det har varit jättebra. Den första mässdagen var den bästa mässdagen vi haft någonsin, alla kategorier, helt fantastiskt. Vi har haft fullt i vår monter från dag ett. Just det här med att besökaren kan komma in och få råd och hjälp direkt av respektive varumärkesansvarig, kunna gå ut på skjutbanan och testa live och sedan slutföra köpet, antingen här på mässan eller hemma sedan är mycket värt. Det som kunden har sett och provat på mässan blir extremt välinformerade köp, säger Anders Lindström, vd för Sako Sweden.

- Elmia Game Fair har också ett väldigt stort upptagningsområde, och vi brukar alltid ha en peak i vår försäljning de första veckorna efter mässan, tillägger han.

Provskytte och hundaktiviteter

Trycket var hårt ute på skyttebanorna där drygt 70 000 lerduvor sköts ner. Många passade på att testa på olika slags skytte med såväl hagel som kula, många hittade rätt kikarsikte. Trickskyttet med Jocke Smålänning och Rainero Testa var en succé, ”Game Fair-duon” höll show och visade upp mer eller mindre omöjliga träffar.

På det 35 hektar stora utomhusområdet drog också de många hundaktiviteterna många deltagande och mycket publik. Många ville se rasparaderna av jakthundar eller passa på att låta sin hund testa till exempel vildsvinshägnet eller ett provgryt.

Många besökte också Svenska Jägareförbundet i Jägarlunden, både för att få ny kunskap om till exempel svensk vildsvinsjakt eller testa kunskaperna om viltspår och bedöma skador på en skottplats inför ett eftersök.

Inomhus i hallarna visades en rad nya och nyttiga produkter från branschens ledande leverantörer. Totalt samlade årets Elmia Game Fair 195 utställare.

Ökat jaktintresse

Att intresset ökat för både jakt och viltvård märktes tydligt på de många fullsatta föredragen, där experter delade med sig av sin kunskap om bland annat björnjakt, vargjakt och viltvård. Totalt hölls 45 seminarier under mässans tre dagar.

- Det har varit fantastiskt bra. Jag har varit med här sedan 80-talet och årets mässa är helt outstanding. För oss är det väldigt värdefullt att kunna träffa så många användare som möjligt, och på en större mässa som den här har vi ju större möjligheter att i lugn och ro kunna visa, förklara och svara på frågor, presentera våra produkter på ett bra sätt, säger Hans Dahlgren, vd för Swarowski Optik Nordic AB och även vd för SPOFA Jakt, branschorganisationen för svenska jaktdistributörer.

- Att summera vårt 40-årsjubileum, vår mässa, i några få ord är inte lätt. Jag tycker det känns oerhört roligt att kunna säga att årets mässa har varit den bästa mässan på flera genomföranden. Mässan har varit välbesökt och vi har haft ”rätt” besökare på plats. Det vill säga de som har jakt som huvudintresse och till viss del även som livsstil. Dessutom är det kul att återigen konstatera att besökarna vill ta till sig nya upplevelser och ny kompetens inom vårt område, jakten. Det känns redan nu kul att hälsa jaktbranschen välkommen till nästa Elmia Game Fair 2017, säger Klas Brandt, mässansvarig för Elmia Game Fair.

Pressmeddelande från: Elmia