Söndag 17 maj 2015

Vårvandring i turismens fotspår på Kinnekulle

Våren är här och den lockar många ut i naturen, till Kinnekulle vallfärdar många när naturen visar sig från sin fagraste sida. Kinnekulle Hembygdsförening har under många år traditionen att anordna bygdevandringar både vår och höst. Föreningens tema för detta år är just "turismen" förr och nu.

Den 21 maj 2015 startar den första vandringen på parkeringsplatsen vid gamla Turisthotellet och går genom delar av Munkängarna. Munkängarna fick troligtvis sitt namn på 1400-talet då den tillhörde Vadstena kloster. Under många århundraden var Munkängarna en slåtteräng till Hellekis och Råbäcks herrgårdar. Under 1800-talet gjordes delar av ängen om till en engelsk park. Parken var öppen för allmänheten och vid den södra parkeringsplatsen fanns ett turisthotell. Än idag är Munkängarna ett av de mest lättillgängliga och välbesökta områdena på Kinnekulle. På våren är parken fylld av ramslökens gröna bladverk och vita blommor som påminner om ett snötäcke.

Friherre Carl Klingspor var en viktig initiativtagare till Kinnekulles utveckling av turistnäringen på slutet av 1800-talet. Turisthotellet hade sin storhetstid mellan år 1880 och till mitten av 1960-talet och är sedan 1982 rivet.

Utsiktstornet byggdes 1892 av Carl Klingspor men brann ner till grunden 1982, år 1983 återinvigdes ett nytt torn i över 120 år har detta torn varit en symbol för Kinnekulle.

Hembygdsföreningen bjuder in alla som är intresserade av en trevlig bygdevandring på torsdagskvällen. Ett tips från föreningen är att deltagarna tar med sig kaffekorg med fika till kvällens vandring då vandringar brukar avslutas med just detta.

Text: Lena Brodin
Foto: Freddie Wendin