Tisdag 12 maj 2015

Ny bok av Carina Bergfeldt - Sju dagar kvar att leva

Planen var en deckare i Skaraborgsmiljö. Istället åkte Carina Bergfeldt till Texas och skrev en bok om dödsstraff.
- Men jag har ändå smugit in västgötaslätten på ett ställe i boken, säger hon och skrattar.

När hon satte sig på planet till Houston för två år sedan hade hon ingen aning om hur mycket resan skulle påverka henne.
- Min första bild av Texas kom från alla Lucky Luke jag läste hemma i Götene. Sedan blev jag besatt av teveserien Dallas. Jag kan säga att ingen av de bilderna stämmer med det verkliga Texas som jag tillbringat två somrar i nu, säger hon.

Syftet med resan var att träffa en man på death row och intervjua honom för arbetsgivaren Aftonbladets räkning. När de satt öga mot öga hade Vaughn Ross sju dagar kvar att leva.
- Det var så otroligt mycket jag ville veta. När du vet att sekunderna räknar ned på det viset, vad är viktigt för dig? När du träffar din mamma för allra sista gången, vad ska du säga till henne? Jag frågade och frågade och han svarade och svarade.
Carina stannade kvar i Texas hela veckan. Varje dag mötte hon en ny person som fick berätta om sin syn på den gröna dödskammaren i Huntsville.

En fängelsedirektör som eskorterat 89 fångar in i rummet, och sedan gett bödeln det hemliga tecknet att döda dem. En fängelsepräst som suttit med 155 fångar innan de skulle dö, och hört deras sista, ofta fasansfulla, bekännelser. En kvinna som blivit kär i en man bakom galler och gift sig med honom. En mamma till en mördad flicka. Brodern till en mördad man.
- De här människorna öppnade sina hjärtan för mig på ett sätt jag inte kan förklara. Jag kände att en artikel inte var nog. Läsarna var som galna. De skickade 900 mejl till mig på en vecka. "När kommer boken?" frågade de. Och det undrade jag också.

Så ett år senare reste hon tillbaka, till dödens väntrum.
- Jag checkade in på ett hotell i Huntsville, Texas, och sedan bara skrev jag som en vettvilling. Efter tre veckor tryckte jag på "print" och plötsligt hoppade 210 sidor ut på hotellets skrivare. Jag stod och höll dem i handen och tänkte "Vad farao har jag gjort?".
För planen var egentligen inte att skriva en bok om dödsstraff, utan en uppföljare till Skövdedeckaren Fadersmord som sålts till tretton länder.
- Men jag kunde verkligen inte få ur mig något annat. Det är så häftigt nu i efterhand, hur stark den där drivkraften var. Jag var tvungen att skriva den här boken, den och ingen annan.

Men Carina säger att de som längtar efter lite lokal miljö ändå har något att se fram emot.
- Absolut. Jag smög in lite Skaraborg på ett ställe i boken ändå. Vi får se om läsarna hittar det. Man kan ta flickan från schlätten men man kan inte ta schlätten ur flickan. Ha ha.

Namn: Carina Bergfeldt
Ålder: 35
Bor: Stockholm, har tidigare bott i Österäng, Götene och Skara, samt arbetat för lokaltidningar i Skövde, Falköping och Tidaholm
Yrke: Reporter på Aftonbladet, författare och kolumnist

Pressmeddelande från: Norstedts Förlag