Torsdag 30 april 2015

Tigertrio född på Nordens Ark

På kvällen torsdagen den 23 april föddes tre amurtigerungar på Nordens Ark i Bohuslän.

Stiftelsen Nordens Ark arbetar med att rädda och bevara hotade djur och arter. Amurtiger är en av de arter där Nordens Ark arbetar både i fält och ingår i ett avelsprogram. De tre tigerungar är förutom att de är bedårande söta, även mycket viktiga för artens bevarande.
- Med tanke på hur viktig vår avelshona är för bevarandeprogrammet är det glädjande att hon återigen har fött tre ungar. De ungar som föddes 2013 placerades i höstas på parker som ingår i det europeiska avelsprogrammet, säger Lena M Lindén, VD på Stiftelsen Nordens Ark.

Honan kom till Nordens Ark 2007. Hon är rankad som nummer ett i det europeiska avelsprogrammet och anses som särskilt värdefull eftersom hon är född i det vilda. Hon hittades övergiven i en vägren nära Vladivostock i Ryssland. Hennes mamma hade troligen blivit skjuten av tjuvjägare. Hanen föddes 2010 i en tysk djurpark och kom till Nordens Ark 2012. Det här är andra gången som avelsparet får en tigertrio.

Just nu äter och sover ungarna tillsammans med sin mamma i sin lya i parken. Till sommaren kommer tigerungarna att visa sig i hägnet tillsammans med sin mamma.
- När de är åtta veckor kommer de att bli mer aktiva och röra sig utanför lyan, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på Stiftelsen Nordens Ark.
Vilket kön de tre tigerungarna har är ännu okänt. En snabb veterinärbesiktning har gjorts för att se att tigerungarna är runda, varma och har lätt att dia.
- Hon är en lugn och bra mamma men vi vill inte störa mer än nödvändigt till en början, säger Ewa Wikberg.

Pressmeddelande från: Stiftelsen Nordens Ark