Tisdag 28 april 2015

10 år av ostronöppning – vem är vassast med kniven i år?

1-2 maj intar ostronälskarna hamnplanen i Grebbestad. Då hålls nämligen den tionde upplagan av Nordiska Mästerskapen i ostronöppning. Estländaren Anti Lepik, nuvarande titelhållare i såväl VM, EM som NM utmanas av 15 nordiska konkurrenter.

Det lär bli en folklig, festlig och fullsatt långhelg i Grebbestad över Valborg och 1 maj. Många besökare väntas till ortens hotell och restauranger i samband med Nordiska Mästerskapen. I tävlingstältet blir det fullt pådrag med artistuppträdanden aktiviteter mellan ostronöppningarna. Under fredagen hålls exempelvis också Öppna Grebbestadmästerskapen, där glada föranmälda amatörer tar sig an ostronöppnandets svåra konst. I det intilliggande restaurangtältet serveras ostron- och skaldjurstallrikar med öl, champagne eller porter.

— Det är vårt överlägset största evenemang under året, och det växer hela tiden. Förra året dubblades Grebbestads invånarantal under tävlingshelgen, säger Rikke Howsmo från Destination Grebbestad, projektledare för Nordiska Mästerskapen i ostronöppning.

Snabbhet och hantverksskicklighet i centrum

Ostronet har det senaste decenniet gjort en resa från lyxkrogarnas linnedukar och finporslin in i den svenska folksjälen

— De senaste tio åren har den svenska ostronkonsumtionen mer än tiodubblats. Intresset blir bara större och större. Nästan alla har en åsikt om ostron och hur man ska äta dem eller vad som ska drickas till. Det är en av anledningarna till att tävlingen är så populär, säger Lars Karlsson från Everts Sjöbod, en av årets deltagare.

Varje deltagare öppnar 30 ostron på tid, men det är inte en renodlad snabbhetstävling. Tidsaspekten vägs in, men juryn bedömer också presentationen. Ostronen ska öppnas korrekt utan defekter, köttet ska vara oskadat och blodvite ska undvikas i största möjliga mån. Utifrån dessa (och några andra) premisser görs avdrag och tillägg till tävlingstiden, och den som får kortast tid i slutändan vinner.

Ostronturismen växer

Omkring 90 procent av de svenska ostronen plockas i vattnen utanför Grebbestad. Det är alltså ingen tillfällighet att det tävlas i ostronöppning just här. Under de tio år som tävlingen har pågått har turismen kring havets juveler växt från år till år. Ostronsafari ökar ständigt i popularitet, både bland svenska och utländska besökare

— När vi på Everts Sjöbod började med våra skaldjursturer låg fokus på hummer och makrill, och det var inte tal om ostron. Vi började med ostronsafari i liten skala, men de växer hela tiden. Vi får hit utländska turister från bland annat Spanien, Italien och Frankrike. De uppskattar att det går att flyga direkt till Göteborg och sedan ta sig snabbt hit, säger Lars Karlsson.

Till sist undrar kanske vän av ordning varför estländaren Anti Lepik kan titulera sig som nordisk mästare. Lars Karlsson har svaret.

— Det finns inga tävlingar i ostronöppning i Estland. Anti är dessutom verksam i Finland, och har därför ställt upp i deras nationella mästerskap. Det blir en stor utmaning att försöka slå honom.

Pressmeddelande från: Turistrådet Västsverige