Onsdag 25 februari 2015

Sofia Karlsson med nytt album i Vara

Sofia Karlsson kommer till Vara Konserthus söndag den 15 mars. Med sig tar hon sitt efterlängtade nya album Regnet faller utan oss, som är hennes första album efter succén med Svarta ballader där hon tolkade Dan Andersson dikter.

Fyrfaldiga grammisvinnaren Sofia Karlsson är tillbaka med nytt album och till våren åker hon på en turné där ett av stoppen är på Vara Konserthus. Den nya skivan Regnet som faller utan oss är ingen extrem make over jämfört med tidigare album. Anslaget är bredare och folkmusiken är något nedtonad, men hantverket är nu som förut av yppersta kvalité.

Inspiration till texterna har hon hittat genom att under tre år rest runt mellan hennes lägenhet i Gamla stan, Senegal i Västafrika och en cirkushusvagn i franska Bretagne. Hon har inte använt sig av någon dator, utan papper och penna när hon skrivit texterna. Texterna har legat i fokus och melodierna till texterna har byts ut ett flertal gånger under resans gång.

I kompet ligger flera urstarka musiker som Nina Ramsby, Dan Berglund och Sofie Livebrant. Regnet faller utan oss är producerad av Espen Lind och Bjørn Nessjø, som bland annat skrivit och producerat åt artister som Beyoncé, Sissel Kyrkjebø, Mary J Blige och Emeli Sandé.

Den nya skivan är nästan en comeback, så här cirka 5 år efter den förra studioskivan Svarta ballader, där Sofia Karsson tolkade Dan Anderssons dikter. Svarta ballader sålde över 100 000 album, låg 54 veckor på Svensktoppen och erövrade en svensk Grammis.

Sofia Karlsson startade sin karriär 1998 med folkmusikgruppen Eter och Groupa. 2001 medverkade hon på musikern och kompositören Sofie Livebrants musikaliska projekt Mary's Question. År 2002 kom hennes första soloalbum, Folk Songs. Hon har sedan 2003 medverkat som musiker, sångerska och skådespelerska i ett antal av Peter Oskarsons produktioner vid Folkteatern i Gävleborg och Träteatern i Järvsö, bland annat i Molières Äktenskapsskolan, i Brechts Galileo Galilei samt i Trollkarlen från Oz. Sammanlagt har hon gett ut ett tiotal soloalbum.

Pressmeddelande från: Vara Konserthus