Onsdag 25 februari 2015

Succé för Sveriges största snöskovandring

Medan skidfolket samlas i Falun för skid-VM möts snöskovandrare från hela Europa upp i Höga Kusten för Sveriges största snöskovandring Höga Kusten Winter Classic.

- Det är en underbar kombination av äventyr, erfarenhetsutbyte och gemenskap, säger arrangören Jerry Engström.

Att ge sig ut och vanda och tälta på sommaren är det många som provat på. Det är däremot färre som vågar sig på att ge sig ut och campa mitt i vintern. Men detta är något Fjällrävens före detta marknadschef Jerry Engström håller på att förändra.

- Jag märkte att många vandrare missar den kanske vackraste säsongen, nämligen vintern, säger Jerry. Jag kontaktade några av Sveriges ledande friluftsföretag och frågade om det inte var tid att göra något åt detta.

Idag är äventyret Höga Kusten Winter Classic Sveriges, om inte Europas, största snöskovandring. Totalt deltar 180 äventyrare från hela Europa under den fyra dagar långa expeditionen. Då många deltagare ger sig ut på sin första vintertur så finns både friluftsföretag på plats för att svara på utrustningsfrågor och friluftsexperten Johan Skullman för att dela med sig av sina erfarenheter.

- Jag hoppas kunna dela med mig av kunskaper och tekniker som börjar glömmas bort i dagens samhälle. Det behövs ofta bara små justeringar för att få en så mycket större och behagligare upplevelse i naturen, säger Johan.

Den totala sträckningen varierar mellan tre och fyra mil och den första dagen övernattar deltagarna vid Tärnättvattnet nedanför landmärket Slåttdalsskrevan där bland annat delar av Ronja Rövardotter spelades in. Den andra natten flyttas baslägret till kusten vid Kälsviken innan äventyret avslutas med livemusik, middag och övernattning vid Skuleberget.

Pressmeddelande från: Högakusten.se