Tisdag 24 februari 2015

Teater på vita duken i Götene

Under våren visas både teater, opera och balett på biograf Göta Lejon i Götene. Först ut är Lysande utsikter, Graham Maclarens uppsättning av Dickens romanklassiker och den visas på torsdag kväll, den 26 februari.

Det är en föreställning fylld av minnesvärda karaktärer: den vackra och kyliga Estella, den skrämmande straffången Magwich, den manipulerande Jaggers och den tragiska och mystiska Miss Havisham. Och så Pip, som ser tillbaka på sig själv som liten pojke. Den inspelade föreställningen visas med svensk text.

Trots att Lysande utsikter är Dickens mest populära roman, och den blivit både biofilm, TV-film och scenmusikal, har berättelsen aldrig tidigare satts upp i sin helhet på en teaterscen. Vare sig på West End eller på Broadway.

Romanen om Pip och hans liv publicerades för första gången 1861 som en följetång i tidningen "All the year around". Den bearbetade teaterversionen är skriven av en av Skottlands ledande pjäsförfattare, Jo Clifford. Hon har arbetat inom teatern i över trettio år och har hunnit skriva 80 pjäser. Hennes verk har översatts till många olika språk och satts upp på scener världen över.

Föreställningen spelades in med tolv kameror på West Ends Vaudeville Theatre vid galapremiären. Den inspelade versionen som visas i Sverige innehåller röda mattan-bilder och exklusiva bilder från livet bakom kulisserna.

Regi: Graham Maclaren
I rollerna: Jack Ellis, Chris Ellison, Paula Wilcox, Paul Nivison, Grace Rowe
Text: Svensk text
Inspelad: Vaudeville Theatre, London

Pressmeddelande från: Götene kommun