Onsdag 18 februari 2015

Ung pianosolist gästar Göteborg Symfoniker

Göteborgs Symfoniker gör på fredag sitt andra besök på konserthuset för denna säsong. Denna gång har de med sig den unge solisten Jan Lisiecki, som med sina 19 år hör till de absolut främsta unga pianosolisterna i världen. Kvällens dirigent är en riktig veteran, nämligen 91-årige Stanislaw Skrowaczewski. På programmet står musik av Bruckner och Mozart.

Solisten Jan Lisiecki anses vara en av vår tids främsta unga pianister. Trots sin unga ålder stoltserar han redan med en rad hyllade inspelningar för Deutsche Grammophon – inklusive Mozarts pianokonsert nr 20 som är ett av de verk som kommer att spelas under konserten i Vara.

- Göteborgs Symfoniker har en otrolig fingertoppskänsla när det kommer att knyta stora dirigenter och solister till sig. Nu senast var det Hilary Hahn som med sin fiol frälste Varapubliken, signerade skivor i pausen och flög hem till USA och tog emot en Grammy, berättar Paul Bothén, producent för klassisk musik på Vara Konserthus.

På programmet står, förutom Mozarts pianokonsert, även Bruckners Symfoni nr 2. Dirigent denna kväll är Stanislaw Skrowaczewski, som anses vara expert på just Bruckner. Skrowaczewski har under sin långa och framstående karriär har han dirigerat alla de bästa orkestrarna och nu, med sina 91 år, har han fortfarande ett pressat schema med gästspel som tar honom till Nordamerika, Europa och Japan.

Program

W A MOZART - PIANOKONSERT NR 20
PAUS
A BRUCKNER - SYMFONI NR 2

Pressmeddelande från: Vara Konserthus