Tisdag 10 februari 2015

En av Sveriges främste Dan Andersson-tolkare kommer till Hangelösa

Pär Sörman har en sällsynt förmåga att trollbinda sin publik och har rosats av både kritiker och publik för sin fantastiska berättarförmåga, och dessutom ett mycket tydligt utförande av sångtexterna, där man hör varje stavelse i de svenska diktarnas vackra alster. Pär Sörman ses av många som en av vår tids främsta uttolkare av den litterära visan när han framför musiken och sångerna med sitt musikaliska kunnande, stora inlevelse och sceniska utstrålning. Söndagen den 22 februari kommer han till Hangelösa bygdegård med sitt Dan Andersson-program "En spelmans saga".

Pär har sedan början av 1970-talet arbetat som skådespelare vid bl.a. Stockholms Stadsteater, Svenska Riksteatern och Kronobergsteatern. Vid sidan av teatern har sången och musiken varit ständiga följeslagare. Pär är en av medlemmarna i The Homesick Band, som framför allt var aktivt på 70-80-talet med irländsk och amerikansk folkmusik på repertoaren. Sedan mitten av 80-talet är Pär verksam som frilansande vissångare/skådespelare med svenska visor och dikter på programmet. Sörman behärskar både gitarr, munspel och concertina. Dessutom lyckas han med konststycket att hantera en rytmik ur tvenne matskedar. Han turnérar flitigt runtom i Norden och emellanåt även i USA´s svenskbygder.

Pär har belönats med stipendier från Visans Vänner och Sällskapet Astri och Evert Taubes Vänner. Nils Ferlin-Sällskapets Trubadurpris fick han år 2002 och Dan Andersson priset år 2003. Pär är ledamot i SvenskaVisakademien.
Våren 2007 fick Pär mottaga Lille Bror Söderlundh-Sällskapets stipendium med följande elegant formulerade motivering: "Han är en av vår tids främsta uttolkare av den litterära visan och en mångsidig artist; skådespelare, sångare, multimusikant och dansare. Han framför musiken och sångerna med musikaliskt kunnande, stor inlevelse och scenisk utstrålning." Den 9 augusti 2009 fick Pär ta emot det nyinstiftade Taube-dagens stipendium på Skansen. Priset är instiftat av stiftelsen Skansen och Taube-sällskapet gemensamt.

Mötesplats Hangelösa består av flera föreningar i området och man arbetar för att skapa en större gemenskap och samverkan i bygden med hjälp av olika arrangemang och aktiviteter. Viskvällen arrangerar man tillsammans med kulturen Götene kommun och studieförbundet Vuxenskolan.

Konserten äger rum söndagen 22 februari, kl 17.00 i Hangelösa Bygdegård.

Pressmeddelande från: Götene kommun