Tisdag 3 februari 2015

Klarar ditt tak tolv bilars tyngd?

Snön lyser numera vit på taken i både norr och söder, men när det kommer till skottningen gäller det att vara vaken. En meter snö på ett vanligt hustak väger lika mycket som tolv bilar, varnar försäkringsbolaget If.

Snön fortsätter att vräka ned i stora delar av Sverige och som husägare gäller det att se upp när den samlas på taket. Tyngd är en fälla som är lätt att missa. Situationen blir inte lättare när det börjar töa – den blöta snön är extra kompakt och kan öka trycket ännu mer.

Ett vanligt villatak ska klara minst 150 kg snö per kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär en halv meter gammal snö, men bara 40 centimeter blötsnö. Ligger det en meter snö på taket är snön lika tung som tolv personbilar, och då närmar sig också ett stabilare tak sin gräns.

– Att en dörr är svårare att få upp kan vara ett tecken på att det är tungt på taket – om det knarrar och smäller är det också hög tid att göra något, säger Mats Larsson, skadereglerare på If.

För bostadsrättsföreningar är det extra viktigt att kasta ett öga på taket – de har nämligen krav på sig att skotta.

– Har föreningen inte sett till att taket skottas får de ingen ersättning om det rasar in. Får någon snö eller is över sig kan den dessutom bli skyldig att betala skadestånd, säger Mats Larsson.

För villaägaren ser det lite annorlunda ut. Brakar ett villatak samman får ägaren ersättning, så länge huset är byggt efter byggnormen. Men det är viktigt att komma ihåg att det bara gäller för bostadshuset - taket över altanen eller lekstugan täcks inte.

Men att skotta ett tak är inte enkelt för en lekman, och säkerheten är A och O.

– Var minst två personer på taket och utrusta er med säkerhetslina och bra skor. Den ena personen ska lägga repet runt säkerhetsanordningen och sedan se till att linan är sträckt medan den andra utför skottningen, säger Mats Larsson.

Så skottar du säkert

  1. Se upp med var snön hamnar när den skottas ned från taket. Intilliggande tak och väggstrukturer kanske inte klarar den extra belastningen, och det kan finnas människor nedanför.
  2. Undvik att skapa rännor i snölagret i vinkel mot taknocken. Det kan göra snön på taket instabil så att stora mängder rasar samtidigt.
  3. Taket ska skottas jämnt. Snedfördelning kan göra mer skada än en stor, jämnt fördelad last.
  4. Ta inte bort all snön, det är lätt att skada papp, plåt och tegel. Lämna kvar mellan 10 och 20 centimeter.
  5. Om du inte kan eller vill skotta taket själv, anlita en snöröjningsfirma med F-skattsedel. Då har du rätt till RUT-avdrag.

Pressmeddelande från: försäkringsbolaget If