Fredag 30 januari 2015

Västsverige populärt resmål – särskilt bland amerikaner och engelsmän

Efter en fantastisk sommar kan Turistrådet Västsverige konstatera att man haft en stor ökning av besökare i regionen. Jämfört med förra året har antalet gästnätter ökat med nästan 5 % vilket motsvarar hela 250 000. Den största ökningen kommer från utlandet och då främst USA och Storbritannien. Detta enligt novembers statistik från SCB.

– Totalt är vi uppe i 5,5 miljoner gästnätter på hotell, stugbyar och vandrarhem hittills i år, vilket är fantastiska siffror. Mycket talar för att vi kommer att nå närmare 6 miljoner gästnätter på hotellen när hela året är sammanställt, säger Fredrik Lindén, vd på Turistrådet Västsverige.

USA och Storbritannien står för 40 % av ökningen från utlandet

Det har varit en bättre utveckling från utlandet än från Sverige. Av Västsveriges prioriterade utländska marknader är det USA och Storbritannien som står för den största ökningen.

– Ökningen från dessa två länder blev 27 000 gästnätter vilket betyder att de står för 40 % av ökningen från utlandet totalt, säger Fredrik Lindén.

Allt fler väljer att campa i Västsverige

Även antalet gästnätter på campingar runtom i Västsverige har ökat jämfört med förra året. Med en ökning på 4 % motsvarande nästan 240 000, har antalet övernattningar redan överstigit siffran för hela 2013.

– När det gäller camping är skillnaden mellan utländska och svenska besökare ännu tydligare. Tillväxten från utlandet är 16 % och från Sverige 6 %, säger Fredrik Lindén.

Fint väder en av förklaringarna

Det positiva resultatet tror man till stor del hänger ihop med det fina sommarvädret. Men även Turistrådets egna kampanjer och pressbearbetning har bidragit till ökningen.

– Under året har över hundra journalister och bloggare från utlandet besökt Västsverige genom de pressresor vi arrangerat och vi har fått in reportage i bland annat National Geographic och Financial Times. Att det har öppnats nya linjer från Landvetter har bidragit till bättre tillgänglighet till regionen, säger Fredrik Lindén.

Pressmeddelande från: Turistrådet Västsverige