Tisdag 27 januari 2015

Vägus – besatta av kärlek och död

Nu på söndag kommer de till Vara Konserthus igen, Västra Götalands Ungdomssymfoniker. Här hör du 75 tonåringar, besatta av kärlek och död, som spelar romantikens motsvarighet till heavy metal – Wagner och Tajkovskij.

– Den här orkestern har en energi och spelglädje som är makalös! säger dirigenten Simon Phipps om Västra Götalands Ungdomssymfoniker, Vägus.

– När vi spelar Tristan och Isolde blir de som besatta, konserthusets tak kommer att lyfta, på riktigt. Det här kommer att vara som en metalkonsert, fast vackrare förstås, tillägger han.

Naturligtvis går det inte att framföra höjdpunkter ur Wagners Tristan och Isolde utan solister i världsklass.

– Och det har vi faktiskt. Michael Weinius och Emma Vetter, samma solister som i Kungliga Operans nya produktion med premiär i maj, säger Simon Phipps.

Projektledaren för orkestern, Anna-Karin Johansson, tycker att det känns jättekul att ha ett försprång på operan i Stockholm.

– Det är också ett bra bevis på Vägus goda rykte i branschen, när stjärnor som dessa vill sjunga med oss, säger hon.

Förutom en timma med utdrag ur Wagners Tristan och Isolde får publiken även njuta av Tjajkovskijs största hits. Här får världens mest älskade melodier liv, genom en scenisk presentation, regisserad av Charlotta Sairio. De vackra melodierna kontrasteras med det vemod och mörker som präglade både Tjajkovskijs barndom och krisdrabbade vuxenliv.

De 75 musikerna i Vägus är mellan 14 och 20 år och kommer från hela Västra Götaland. Varje instrumentgrupp har en egen instruktör från Göteborgsoperan eller Göteborgs Symfoniker. Orkestern leds av Simon Phipps, känd från bland annat operan på Läckö slott och Svenska kammarkören.

– Vi lägger ribban högt. Våra instruktörer, vår dirigent och vår regissör är otroligt duktiga, både i sina yrkesroller och på att jobba med ungdomar. Här får deltagarna erfarenheter de kommer att ha glädje av oavsett om de går vidare som yrkesmusiker eller väljer något annat, säger Anna-Karin Johansson.

Pressmeddelande från: Vara Konserthus