Torsdag 4 december 2014

Så här räddar du katten i jul

Julens alla traditioner med god mat, fint julpynt och sådant som vi människor uppskattar kan i vissa fall innebära direkt livsfara för våra katter. Lotta Möller, kattveterinär på Agria Djurförsäkring, ger tips om en lugnare, säkrare jul.

Varje år kommer det in nyfikna, lekglada katter till veterinärklinikerna som har fått i sig julpynt, paketsnören eller julblommor. Eller som har bränt sig på levande ljus. En svängande svans eller nos med morrhår tar lätt eld. Med ibland förödande följder.

Som djurägare har du ansvar för att vara extra uppmärksam på farorna för din katt så att både djur och människa får njuta av en fridfull julhelg. Lotta Möller, kattveterinär på Agria Djurförsäkring, ger tips om en lugnare, säkrare jul:

Vilka är de största farorna för katten?
– Om katten tuggar i sig paketsnören och glitter kan de orsaka allvarliga och livshotande skador i tarmen. Välluktande växter som katter gärna smakar på kan vara giftiga och särskilt liljeväxterna Lilium och Hemerocallis kan ge allvarliga njurskador. Lista på andra giftiga julväxter.

Hur kan jag undvika att min katt skadas?
– Lek gärna med katten men ta bort alla paketsnören när du inte har uppsikt. Lämna inte katten utan uppsikt i rum med tända ljus och låt inte katten hoppa upp där det finns ljus. Numera finns det riktigt fina elektriska ljus som alternativ. En klätterglad katt kan ta sig en sväng i julgranen – se till att den står stadigt och använd inte glaskulor. Undvik också att den dricker vatten ur julgransfoten.

Vad gör jag om olyckan är framme?
– Kontakta din veterinär om du uppmärksammar tecken på att kattens allmäntillstånd är nedsatt, om den kräks, inte vill äta eller dricka. Då kan det vara lugnande att prata med en distriktsveterinär som kan ge en första rådgivning. Agrias Telefonveterinärer finns tillgängliga på helger och kvällar om du inte får tag på din distriktsveterinär.

En sista fråga, vad är det bästa jag kan ge min katt i julklapp?
En försiktig katt kan bli stressad om det kommer mycket gäster under julen. Gör ett avskilt utrymme där den kan få lugn och ro, där katten får sin bädd och kan äta och dricka. Gärna lite högt, kanske på en hylla, där katten har bra utsikt över hemmet. En leksak fylld med torkad kattmynta blir en bra leksak.

Under jul- och nyårshelgen har inte alla djurkliniker jouröppet. Agrias Telefonveterinärer erbjuder kvalificerat råd per telefon för att avgöra om ditt djur behöver akut vård och hur sjukdomen kan behandlas. Agrias Telefonveterinär nås på telefon 0900-100 51 61, mellan klockan 7.00–24.00 på helgen och klockan 16.00–24.00 på vardagar. Samtalet kostar 60 kronor.

Pressmeddelande från: Agria Djurförsäkring