Tisdag 2 december 2014

Gammaldags jul i Vänermuseets 20-talslägenhet

På lördag öppnar Vänermuseet dörren till museilägenheten på Källaregatan och bjuder in till gammaldags julfirande på 20-talsvis.

Det har blivit något av en tradition den första lördagen i december att Vänermuseets personal bjuder in till öppet hus i den lilla arbetarbostaden i Ajax-kvarteret. Medan elden sprakar i kökets gamla järnspis, granen står pyntad med halmslöjd och äpplen i lägenhetens enda rum och de levande ljusen tindrar får besökarna höra berättas om gamla jultraditioner.

Det bjuds dessutom på glögg och pepparkakor och på historier om det gifta paret Ellen och Henning som bodde i lägenheten i över 40 år. De flyttade dit i mitten av 1920-talet med sina två barn och samsades med ungefär tio andra familjer i längorna på gården som då kallades för Ekholmsgården. Många av dem var första generationens stadsbor och gick in i vuxenlivet och uppfostrade sina barn i en omvälvande tid med bland annat framväxande folkrörelser och fackföreningar.

-Vill man uppleva en glimt av hur människor i arbetarklassen levde och firade jul under början och mitten av 1900-talet, är man varmt välkommen till museilägenheten på lördag, sammanfattar Hanna Sundblad, marknadsförare på Vänermuseet vid Lidköpings kommun.

Tid och plats: Lördag 6 december, klockan 10:00, Källaregatan 18, Lidköping.

Pressmeddelande från: Lidköpings kommun