Måndag 1 december 2014

Nu finns hjärtstartare på Västtrafiks tåg

Varje sekund är dyrbar om hjärtat stannar och då gäller det att agera snabbt. Därför har Västtrafik utrustat sina tåg med hjärtstartare.

Varje år avlider 10 000* personer av plötsligt hjärtstopp i Sverige och den enda behandlingen som hjälper är hjärt-lungräddning och hjärtstartare. Får man hjälp inom tre minuter ökar dessutom chanserna att överleva avsevärt. I augusti startade därför Västtrafik arbetet med att utrusta sina tåg med hjärtstartare och sedan oktober finns de ombord på samtliga 101 tåg.

– Det är en synnerligen viktig investering eftersom tågen ibland befinner sig i områden där räddningstjänsten är långt borta. Hjärtstartarna har redan räddat liv, säger Jarl Samuelsson, ansvarig för tågtrafiken på Västtrafik.

Hjärtstartarna är placerade väl synliga i närheten av handikappstoaletterna ombord. Utrustningen är enkel att använda och inga förkunskaper krävs då apparaten tydligt guidar användaren genom inspelade instruktioner. Tågpersonalen har också fått utbildning i hur hjärtstartarna ska användas för att kunna bistå vid kritiska situationer.

Pressmeddelande från: Västtrafik