Lördag 22 november 2014

Shakespeare 450 år - hedras i Götene på måndag

Ett program kring Shakespeare och hans pjäser blir det på måndag, den 24 november, i Götene bibliotek. Det är 450 år sedan världens störste pjäsförfattare föddes, och Leif Olsson, Shakespearekännare och tolkare, berättar och bjuder på smakbitar ur Shakespeares enorma produktion. Leifs Teater medverkar. Detta är ett av de få tillfällen då Shakespeare uppmärksammas i Västsverige

- Utan Shakespeare skulle västvärldens teater vara mycket fattigare, säger Leif Olsson. Hans pjäser och berättelser är grunden för mycket av det vi ser idag på bio och på scener världen över. Och han citeras i varje stund. En man av alla tider. Men man vet mycket litet om denne mästare. Jag kommer att kåsera om honom och hans teater, och framföra min egen översättning av hans sonetter. Och så blir det scener ur hans pjäser.Leif Olsson har själv satt upp ett antal pjäser av Shakespeare t.ex. "En Midsommarnattsdröm", som spelades utomhus i Munkängarna på Kinnekulle. Dessutom har han spelat i flera uppsättningar, t ex i "Så tuktas en argbigga", Stormen, Hamlet och "Två gentlemän från Verona". För 10 år sedan gestaltade han Hamlet på Kronborgs slott, vid Helsingör, platsen där Hamlet utspelade sig.

Under Shakespearekvällen medverkar medlemmar i Leifs Teater med korta scener ur t ex Othello, Hamlet, Köpmannen i Venedig och Julius Caesar.