Fredag 21 november 2014

smart med två eller fyra dörrar - lika kompakt, men ännu säkrare

Det år 17 år sedan smart tog bilvärlden med storm. Sedan dess har den ultrakompakta mikrobilen blivit en ikon och något av en symbol för det moderna storstadslivet. Nu är det dags för tredje generationen smart fortwo att lanseras – och den här gången kommer även en riktigt kompakt 4-dörrarsversion – smart forfour.

Nya generationen smart forwo har genomgått stora förändringar men är fortfarande lika kompakt. Med en längd på bara 2,69 meter kan man få in två smart fortwo på samma utrymme som annars krävs för en enda vanlig bil. Svängradien har minskat ytterligare till bara 6,95 meter men innerutrymmet är ännu bättre än tidigare. 260 liter kan man lasta bakom sätena över motorn men det växer rejält om man fäller passagerarsätet.

Den helt nya fyra-dörrarsversionen – smart forfour – är bara 80 cm längre och mäter in på 3,49 m. Vändradien är 8,65 m och lastar nästan en kubikmeter med de bakre sätena fällda.

Att designen är ny och uppkäftigare syns med en gång, däremot måste man provköra för att känna hur mycket mognare vägegenskaperna har blivit. Både chassi, fjädring, framvagn och axlar är helt nyutvecklade.

Kompakt säkerhet

Liksom tidigare är smart uppbyggd runt en så kallad tridion-cell. Med så kompakta yttermått finns det ingen plats för traditionella deformationszoner, istället använder man ett unikt koncept som mest kan liknas vid att hela bilen är som en störtbur, med viss inbyggd elasticitet. Passagerarna sitter skyddade enligt samma principer som racerförare. Mängder med krocktester har gjorts i linje med Mercedes ”Real Life Safety” filosofi, vilket bland annat betyder frontalkrockar med både S- och C-Klass.

Tridion-cellen syns på klassiskt smart-manér tydligt från utsidan och är en del av designen.

Båda modellerna har också fått flera säkerhetssystem som hämtats från stora Mercedes-modeller. Bland annat är sidvindsassistent, som själv parerar för plötsliga vindbyar, standard. Man kan också få bilen med både kolissionsvarnare och kurshållningsassistent.

Roligt är viktigt

En viktig del i hela smart-konceptet är att en liten bil både kan och ska vara rolig. Det märks inte bara på färger och design utan även på tillvalslistan som bland annat innehåller JBL-ljudanläggningar på upp till 320 watt. Liksom utbytbara karosspaneler så att man enkelt kan byta färg på hela bilen på några minuter.

Båda modellerna kommer med en 3-cylindrig motor på 999 cc / 71 hk med en bränsleförbrukning på 0,41 l /mil (0,42 smart forfour) och C02-utsläpp på 93 g/km.

Nya smart fortwo och forfour lanseras på smart center i Stockholm, Göteborg och Malmö under senare halvan av november. Priserna börjar på ca 123.500 kr för smart fortwo och 128.500 kr för smart forfour.

Pressmeddelande från: smart Sverige AB