Fredag 14 november 2014

Idag sjösätts en av de största satsningarna på svensk cykel – någonsin

Sverige får idag nytt proffsstall i cykel genom Team Tre Berg-Bianchi, där Thomas ”Gotland” Löfkvist blir lagets general manager. Stöttar ex-proffset i landsvägssatsningen gör en trio sportdirektörer, bland dem damernas förbundskapten Martin Vestby. I satsningen ser vi även Bernt Johansson, OS-guldmedaljören från Montreal 1976.

Projektets initiativtagare är Kristian Wejshag från Skara, mest känd som entreprenör inom områdena musik och event, men som nu ger sig in i cykelvärlden.

– Jag ställde mig frågan – varför kan inte vi ha ett stort och bra proffslag i Sverige med de talanger och den kompetens vi har? Jag ger mig inte ut för att kunna cykelsporten, och därför arbetar jag tillsammans med Löfkvist, som i höstas bestämde sig för att lägga sin långa och framgångsrika professionella karriär på hyllan. Jag kommer att göra det jag kan – driva det här oerhört intressanta projektet framåt.

Tanken är att Team Tre Berg-Bianchi ska vara den naturliga språngbrädan för svenska cyklister som siktar på att ta sig vidare till Pro Continental och World Tour – det vill säga cykelsportens allra högsta divisioner.

Löfkvist – som varit lagkamrat med världsstjärnor som Mark Cavendish, Bradley Wiggins och Chris Froome – kommer i sin nya roll arbeta för att utveckla svenska talanger med sikte på den internationella cykelscenen.

– Vi har dragit till oss de mest intressanta åkarna som finns i landet. Unga, drivna cyklister som är på väg upp och vill vinna tävlingar, samtidigt som vi inte klarar oss utan erfarenhet, varför vi satsar på en åldersmässig mix. En av våra åkare vars kapacitet ligger utöver det vanliga är Marcus Fåglum-Karlsson, en 20-åring som ska få det utrymme och den tid han behöver för att utvecklas på bästa sätt. Bland cyklister med större erfarenhet har vi exempelvis Alexander Gingsjö och Alexander Wetterhall, med både Europacupsegrar och SM-guldmedaljer i bagaget.

Organisationen, som har sin geografiska bas i Skara och Falköping, kommer även att arrangera ett eget cykellopp med motions- och tävlingsklasser, vars bansträckning passerar Mösseberg, Billingen och Kinnekulle. Där av namnet – Tre Berg (fakta nedan).

– Det är en perfekt cykelmiljö, med fin variation av slättlandskap, skogsbygd och berg. Banprofilen är rätt så utmanande, men inte värre än att vem som helst med lite träning i benen kan ta sig runt, säger Tre Berg-ambassadören, Bernt Johansson.

Team Tre Berg-Bianchi är ett proffesionellt svenskt cykellag med säte i Skara. Tillsammans med General Manager Thomas Löfkvist och teamets 10 cyklister är målet att bli ett av Europas absolut bästa continentallag samt att skapa en ny plattform för svensk cykelsport.

Team Tre Berg-Bianchi:

General Manager: Thomas Löfkvist

Sportdirektörer: Martin Vestby, Stefan Adamsson, John Nilsson

Cyklister: Alexander Gingsjö, Alexander Wetterhall, Sebastian Balk, Nicklas Gustavsson, Kim Magnusson, Alexander Fåglum-Karlsson, Marcus Fåglum-Karlsson, Lucas Eriksson, Ludvig Bengtsson, Gustav Höög.

Cykelloppet Tre Berg:Tid: 6 september 2015

Plats för Start och mål: Skara

Distans: För Motionärer finns två sträckor att välja bland: The Race, som är180km, och Half the Way, som sträcker sig 90km.

Sponsrar loppet gör: BianchiToveks Bil, Shimano, Tec, Craft, Exani, Skip, Racerdepån, Evalds, Jula Hotell & konferens, Avonova

Sponsrar teamet gör: Bianchi, Toveks Bil, ShimanoTec

Pressmeddelande från: Team Tre Berg