Fredag 14 november 2014

Droskan som gjorde Nobelpriset svenskt

I samband med Skandinaviens främsta antikmässa Grand Antiques ställs Alfred Nobels magnifika privata droska selad med två ryska Olrovtravare från tsarens stuteri ut.

Efter vetenskapsmannen och dynamitens uppfinnare Alfred Nobels bortgång 1896 tvistade Sverige och Frankrike (där han bodde i 18 år) om att Nobelprisets bli värdland. Båda länder ansåg att den store uppfinnaren hörde dit och man kunde inte enas. Till slut kom man fram till att där Nobels droska befann sig, var den plats som hade betydelse för var de rättsliga förhandlingarna om testamentet skulle äga rum, Karlskoga tingsrätt. Alfred Nobels droska och hästar stod på Björkborns herrgård i Karlskoga dit de hade flyttats från San Remo något år tidigare. Det var avgörande för att Nobelpriset hamnade i Sverige.

Den magnifika droskan är tillverkad vid Nobels mekaniska verkstad i Sankt Petersburg och var ytterst modern. Den elektriska belysningen monterades sannolikt 1882, samma år som Thomas Alva Edison uppfann glödlampan och är förmodligen det första fordonet i världen som försetts med elektrisk belysning. Skicket på droskan är mycket gott och på vagnkorgens sidor syns Alfred Nobels initialer AN vackert målade i blått. De stålekrade gummihjulen var också en världsnyhet och för detta erhöll Nobel högsta utmärkelsen av tsaren, guldmedalj jämte rätten att använda dubbelörnen i sitt varumärke. Droskan är totalt ljudlös.

Nobelsamlaren Ulf Danielson förvärvade droskan för knappt tjugo år sedan, det var ingången till en ny värld och väckte hans intresse för övriga Nobelföremål. Numera uppgår hans Nobelsamling till hundratals föremål och under Grand Antiques kommer även förlagor till medaljer, gravyrinstrument och Alfred Nobels personliga ägodelar att visas. Den magiska droskan visades för första gången 2013 med en särskild VIP-visning för Nobelpristagarna på Karolinskas Institutets nya Aula Medica och samma år tilldelades Ulf Danielson priset ”Årets Samlare” av Collectors Awards.

Nobelpriset delades ut för första gången 1901 och anses som den mest prestigefyllda utmärkelsen inom sitt område.

Nobelsamlaren Ulf Danielsson intervjuas av Sofia Silfverstolpe på Grand Antiques, söndagen 23 november kl 15. Samling vid Nobeldroskan i Stora Hallen.

Pressmeddelande från: SverigesKonst- och Antikhandlareförening