Fredag 14 november 2014

Premiär - Filmen om Bjertorp Slott

Filmen om Bjertorp Slott premiärvisas på Vara Konserthus söndag den 16 november . Det är Stefan Quinth som står bakom produktionen av filmen om det 100-åriga slottets spännande historia på uppdrag av slottets ägare Anna Ellhage och Svante Andersson.

-Filmen är en berättelse om och av människor som levt i och runt ett slott under 100 år. Filmen fokuserar på människorna och mindre på slottet som byggnad. Vi får också följa med i historien om platsen från mitten av 1800-talet och tills idag, mycket har hänt och mycket händer fortfarande varje dag i och runt slottet. Det är en film med mycket hjärta och många goda skratt, berättar Stefan Quinth producent av filmen.

Inspelningen av filmen tog nästan fyra år och följer historien från mitten av 1800-talet och tills idag. Genom brev och gamla svartvita fotografier får vi träffa en rad människor som levde tidigt under förra seklet men också människor som levde under tiden för inspelningen, som t.ex. skådespelerskan Ulla Wikander. Hon var gift med godsägaren på Bjertorp slott och blev slottsdam. Förutom Ulla Wikander så medverkar många människor som berättar fantastiska berättelser om bl.a. kärlek och spöken på slottet. De berättas också om när slottet var hushållsskola och när det sedan blev hotell, fortsätter Stefan Quinth.

Som ägare till slottet beskriver Anna Ellhage och Svante Andersson hur idén att göra en film om slottet kom till -Tanken att göra en film om slottet kom ganska snart efter vi köpt Bjertorp Slott. I samband med köpet fick vi kontakt med många människor som har möbler och föremål som en gång tillhört slottet. Allt från gamla brev, porslin och tavlor till Knut-Oscar Littorins bil. I och med detta har vi fått ta del av fantastiska berättelser och upplevelser från människor som bott, jobbat eller lekt där som barn.

Bjertorp slott betyder mycket för oss men också för vår bygd. Det är en unik byggnad som bär med sig en intressant historia. Att det dessutom är möjligt att äta och bo med hög kvalité i denna slottsmiljö är något som vi är väldigt stolta över! avslutar Anna Ellhage ägare av slottet tillsammans med Svante Andersson.

-För oss som bedriver hotell- och restaurangverksamheten på slottet är det naturligtvis väldigt kul att få möjligheten att visa slottets gäster hela eller delar slottets spännande historia på film. berättar Victoria Johansson, hotelldirektör på Bjertorp Slott.

Om Bjertorp Slott

Sveriges yngsta slott i jugendstil stod klart 1914. Ferdinand Boberg dåtidens stora arkitekt ritade slottet till Knut-Henrik och Maria Littorin, en familj bestående av sju personer. Ferdinand Boberg var en av sin tids främsta arkitekter och har förutom Bjertorp Slott även ritat en mängd kända byggnader bland andra Prins Eugens Waldemarsudde, Nordiska Kompaniet (NK huset) och Rosenbad i Stockholm.

Pressmeddelande från: Winn Hotel Group hotell