Torsdag 13 november 2014

Farleden mellan Trollhättan och Vänersborg fortsatt avstängd

Sjöfartsverket har beslutat att tills vidare stänga farleden mellan Trollhättan och Vänersborg med anledning av gårdagens olycka med torrlastfartyget Nossan.

Larmet om grundstötning kom till Sjöfartsverkets kanalcentral klockan 12:45 på onsdagen. Det cirka 88 meter långa torrlastfartyget Nossan var på väg till Grums när hon tappade manöverförmågan och gick på grund nära Stallbackabron i Trollhättan. Fartyget tog sig för egen maskin till ledverket under Stallbackabron där fartyget delvis sjönk till botten.

Först på plats var Sjöfartsverkets arbetsfartyg Älvbjörn dit besättningen evakuerades. Därefter fokuserade man på att hålla fartyget på plats. Räddningstjänsten ansvarar för insatsen och Sjöfartsverket och Kustbevakningen bistår i arbetet.

Trollhätte kanal stängdes för sjötrafik som en följd av händelsen. Fartyget, som är fullastat med timmer, bedöms stå instabilt på botten och insatsen pågår. Dykare har under förmiddagen undersökt skrovet. Planen är nu att täta läckan för att sedan kunna pumpa ut vattnet och ta in fartyget till kaj.

Att tillåta sjötrafik att passera olycksplatsen utgör i nuläget en risk att läget förvärras med tillhörande fara för de personer som arbetar med insatsen. Därför har Sjöfartsverket beslutat att farleden mellan Trollhättan och Vänersborg tillsvidare kommer att vara avstängd. Beslutet kommer att omprövas löpande när ytterligare information om situationen blir tillgänglig.

Pressmeddelande från: Sjöfartsverket