Lördag 8 november 2014

Falkängens julmarknad startade idag

Julmarknad på Falkängen i Hällekis är en mångårig tradition dit folk från både när och fjärran söker sig för att fynda något inför den inte allt för avlägsna julen. Marknaden pågår sen varje dag fram till den 16 november.I sedvanlig ordning är det ett stort och varierat utbud med inriktning på slöjd- och konsthantverk, lite matnyttigt och godis finns även med.I år har försäljarna fått tränga ihop sig lite då man under tidigare år har haft marknadsplatser även i Folketshus, men då det som bekant brann upp tidigare i år så får försäljarna samsas om de 10 butiker som finns samt uthus och gallerian. Ett 80-tal olika försäljare finns på årets julmarknad på Falkängen.Inne i den ombonade Falkängens kaffestuga har Mia dukat upp med både julgröt, skinksmörgåsar och jultallrik, något att hugga in på för sugna marknadsbesökare vid en liten paus i julshoppandet.Sivans vällagrade och smakfulla ostar har funnits med på julmarknaden under många år, så även detta. Här passade många besökare på att göra ett provsmak från det varierande ostutbudet och kanske köpa med sig hem en vällgrad julost att ställa fram på det egna julbordet.Vid ett bord inne i gallerian står Irene Svensson från Källby, hon har specialiserat sig på saft, sylt och marmelad. Närodlat är det som blir allt mer och mer populärt och mer närodlat och närproducerat än Irenes produkter kan det väl knappast bli då hon plockar, tillagar och säljer sina egna produkter.I gallerian sitter även Aiga Rebeka Vevere och stickar framför ett bord fyllt av alster hon producerat på lediga stunder. Många timmars arbete ligger bakom dessa stickade, sydda och broderade föremål. Allt gjort från grunden med egna framtagna mönster och tyger. Små broderade vita änglar att hänga i fönstret eller granen har sålt riktigt bra denna första dag.Utan tomtar ingen julmarknad, och självfallet finns dessa även i olika skepnader här på Falkängen. I uthuset "Lyran" knåpas det för fullt i tomteverkstaden, här kan småttingarna sysselsätta sig med att göra julgranskarameller medan tomten i egen hög person sitter vid granen och skrockar.Tomtar hittar vi även i en av hantverkslyorna men dessa är av porslin och smakfullt och traditionellt målade av Kerstin Hallenberg. Hon köper in helt vita porslinstomtar och ägnar sen åtskilliga timmar med att måla och sätta sin egen prägel på dessa.Forshems Scoutkår är också ett traditionellt inslag i julmarknaden med sin försäljning av korv, glögg och lotter. Redaktör´n själv inhandlade ett gäng lotter och vann en kartong "After Eight" på första öppnade lotten, inte illa.Passa nu på att göra ett besök på Falkängens Julmarknad, alltid hittar du något av intresse, du har en hel vecka på dig innan man klappar igen för denna säsong. Helt klart finns här ett betydligt större utbud än när man som liten telning stod med tindrande ögon och tittade på när byn butik avtäckte skytfönstret och förevisade alla julsakerna, det var den tidens julmarknad, före kommersialiseringens tidevarv.

Det enda som egentligen fattas för att få till den där riktiga julstämningen är väl några decimeter med snö, rimfrost på träden och en hästdragen släde med bjällror och facklor, men sånt kan man numer nästan bara se på gamla journalfilmer från anno dazumal. Vintrarna har helt klart blivit mildare med åren men för egen del så lider jag inte så värst mycket av det :-)

Även om det kan tyckas vara i allra tidigaste laget så passar jag ändå på att tillönska er all en synnerligen God Jul i förskott.